Ätit & druckit, Tipsat

Laxsoppa à la Viveca

Ja, så här kan det bli när man inte har alla de ingredienser man läser om i ett recept. Då får man skapa ett nytt recept själv, genom att prova och smaka sig fram. Detta blev godare än jag kunde föreställa mig ursprungsreceptet.

4 personer

2 stora gula lökar

7-10 babyonions, (kanske bara finns i Thailand, stora som ett hallon, + tillhörande gröna stjälkar/eller drygt en halv stor purjolök.

3 stjälkar blekselleri

några msk smör

7-8 dl kraftig fiskbuljong (tärning fungerar, men ta 3-4 st).

Saft från 2-3 lime

3 msk vetemjöl

6 dl sötmjölk (den röda)

300-350 gr lax, gravad eller färsk eller färskrökt eller lite av varje
(ev mer om man har).

2-3 krm riven muskot. Riv själv tills smaken harmonierar.

salt, svartpeppar

1 dl finklippt dill

Gärna en rejäl skvätt vispgrädde och (eller bara) någon dl vitt vin. Detta är inte ett ”måste”, men höjer soppan till festnivå.

GÖR SÅ HÄR:

Skala och finhacka löken , babylök/purjolök, och selleri. Bryn detta lätt i det smälta smöret.

Späd med buljong och limesaft.

Rör ut mjölet i mjölken, eller använd lilla el.drivna mjölkskummaren/vispen (20 kr på Ikea).

Tillsätt denna nu bildade redning i buljongkoket.

Skär laxen i småbitar, och lägg i soppan. Rör om hela tiden medan värmen långsamt stegras.

Koka sedan i 5-10 minuter på ej för hög värme.

Tillsätt ev grädde och vin, samt riv över muskot och smaka av.

Sist tillsatte jag dillen, precis före serveringen (helst färsk, annars fryst svensk dill som smakar dill.)

Servera med hårt bröd eller smördegspinne, lite ost smakar gott därtill.

Kallt vitt vin , eller gott källvatten, beroende på tillfälle.

Minst lika god dagen efter.

Vid pennan i köket

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren