Krönika

Mogna artister göre sig icke besvär

Jan Malmsjö - utröstad. Foto: svt.se.

TeveSverige genomsyras just nu av Mellon, alltså musiktävlingen som ska mynna ut i att en svensk segrare koras, och som i maj helst förväntas vinna den stora europeiska finalen, Eurovision Song Contest, i Tel Aviv.

Nyfikengrås redaktör bänkar sig framför teven på lördagskvällarna, och hoppas att någon av de icke-juniora artisterna ska röstas vidare, fram till finalen eller åtminstone till den så kallade andra chansen.

Men nej. Först var det Arja Saijonmaa,74. Hon fick bottenplats i första deltävlingen. Sedan kom Jan Malmsjö med sina modiga 86. Han hamnade på näst sista plats i den andra omgången, men sade sig vara glad för det: ”Skönt att slippa ut ur fängelset” var hans kommentar efteråt.

Frågan är om några seniora artister vågar ställa upp i framtiden. Åldern spelar definitivt roll. Tyvärr mest till fördel för 15-åringar och däromkring.

Kanske lite hårddraget. Men vad säger man när en av kvällstidningarna kallar Lina Hedlund, 40, för veteran efter beskedet att hon var en av de två som gick till final i gårdagskvällens deltävling…

Akutsjukvården inget för den som är gammal och skör

– I stället för att ha blivit bättre på att ta hand om sköra äldre har akutsjukvården blivit sämre, med oacceptabelt långa väntetider på akutmottagningar.

Det är ett rop på hjälp, som vi läser om på SvD:s debattsida. Rubriken, Akutvården har blivit allt sämre för äldre, talar sitt tydliga språk. Inlägget är undertecknat av fyra veritabla proffs på området, Anne W Ekdahl, geriatrikeröverläkare, Anna Ehrenberg, omvårdnadsprofessor, Niklas Ekerstad, specialistläkare internmedicin, Synneve Dahlin Ivanoff, arbetsterapiprofessor och Katarina Wilhelmson, geriatrisk universitetssjukhusöverläkare.

De skriver bland annat:

– Patienter som är över 80 år har en längre total vistelsetid på akutmottagningar jämfört med patienter som är 19-79 år. Det innebär att de sköraste äldre med stor risk för fall, trycksår, urvätskning, konfusionstillstånd med mera har vistelsetider på akuten som medför stor risk för komplikationer.

De påpekar också att antalet geriatriska vårdplatser ligger konstant i landet trots en åldrande befolkning. I Jönköpings län har antalet platser till och med minskat från 0.40 till 0,05 vårdplatser per 1 000 invånare.

Känns som om vi hört detta några gånger förut. Men inget verkar ha hänt….

Vi dricker mer än våra mammor

En lite annorlunda och kanske känslig fråga – du som är gammal och kvinna hur ofta tar du ett glas vin till middagen? Rätt ofta svarar nog många av oss nuförtiden. Vi som är friska, vill njuta av livet så länge det går och inte behöver tänka på att gå till jobbet dan därpå.

IQ heter ett dotterbolag till Systembolaget som mäter svenskarnas inställning till alkohol. I sin senaste undersökning konstaterar de att äldre kvinnor numera har en liberalare syn på alkohol än förr. Medan yngre män tvärtom är mindre tillåtande.

– Äldre kvinnor lever ett helt annat liv i dag än vad våra mammor gjorde, konstaterar Karin Hagman som är VD på IQ i en intervju med TT.

Männen har haft en mer tillåtande syn på drickande, och så är det fortfarande, men skillnaden minskar och det är framför allt de äldre kvinnorna som driver den utvecklingen.

Intressanta rön, må man säga.

Äldrevänlig minister

– Vi behöver skapa ett äldrevänligare samhälle. Så säger Norges – och världens – första äldreminister Åse Michaelsen. Vi skickade ett antal frågor, nyfikna som vi var på henne, och fick svar på allihop. Läs intervjun här!

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren