Samhälle

Mormor och morfar ska inte behöva sova på gatan

SVT följde Janne som är en av Stockholms många äldre utan bostad. Foto: SVT.

Smaka på den här siffran: Antalet hemlösa över 65 år har ökat med nästan en fjärdedel – eller 23 procent – under de senaste sex åren. Det är färska siffror från Socialstyrelsen om hur det står till med antalet hemlösa i Sverige.

Förra året saknade 1850 65-plussare i Sverige en egen bostad, vilket är runt 350 fler än 2011.

– Resultatet speglar bostadsbristen i landet, säger utredaren Charlotta Fondén i en kommentar till SVT/Stockholm, som i veckan uppmärksammade frågan i ett berörande reportage.

– Det är svårt att komma in på bostadsmarknaden idag, speciellt för personer med låga inkomster, som har betalningsanmärkningar eller saknar boendereferenser. Majoriteten av de hemlösa över 65 år är män, som kan ha haft  betalningssvårigheter eller missbruk tidigare livet.

I SVT:s reportage följer Rebecca Randhawa Bergmark några hemlösa pensionärer i Stockholm som inte får pensionen att räcka till.

73-åriga ”Astrid” tillbringar sina nätter på nattöppna hamburgerrestauranger och 67-årige Martin som blev hemlös efter en separation och har kollektivtrafiken som sitt hem.

I Stockholms stad ökade antalet hemlösa med drygt 35 procent mellan 2015 och 2016. Men det är inte bara i storstäderna problemen finns.

Bostadsbrist i de flesta kommuner

– För några år sedan var bostadsbristen främst ett storstadsfenomen men nu har majoriteten av Sveriges kommuner bostadsbrist. Kommuner prioriterar ofta att hjälpa hemlösa barnfamiljer och personer över 65 år med tillfälliga boendelösningar men det är svårt för dem att få egna hyreskontrakt, säger Charlotta Fondén.

Nu kräver Pensionärernas riksorganisation, PRO, att det ska byggas fler äldreboende.

– Det behövs betydligt fler äldreboenden, antalet platser har minskat betydligt, men det behövs också bostäder där äldre har råd att bo, säger PRO:s Anders Thoré, sakkunnig i pensionärers ekonomi.

I Stockholms stadshus reagerar liberala oppositionsrådet Lotta Edholm starkt:

– Majoriteten har gjort ett dubbelfel. De har förlitat sig alltför mycket på att äldre människor ska bo kvar längre hemma, men de har inte hittat ordentliga lösningar för att hjälpa de allra mest utsatta – de äldre som inte har ett hem att bo kvar i.

”Bostad först jätteviktig ny insats”

Ansvariga socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) garanterar nu att ingen pensionär ska behöva vara hemlös.

– Vi gör satsningar, där ”bostad först” är en jätteviktig ny insats i Stockholm, som handlar om att man ska få en lägenhet direkt. Stöd och hjälp direkt, säger hon i en kommentar till SVT.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

I dagens Expressen skriver tre moderata kvinnor – Andréa Ström, vice ordförande socialnämnden Stockholm, Eva Solberg ledamot socialnämnden Stockholm och ledamot i Moderatkvinnorna samt Kristina Axén Olin – att det som nu händer är ”det största sveket mot våra äldre”.

”Oacceptabelt”

-För att bromsa utvecklingen krävs förebyggande insatser och ökad medvetenhet bland personer som kommer i kontakt med äldre. Det handlar framför allt om att vidareutbilda medarbetare inom socialtjänsten och äldreomsorgen i att kunna möta de äldres behov.
….
– För oss är det oacceptabelt att pensionärer tvingas sova på gatan eller i kollektivtrafiken, det kan inte ses som något annat än ett svek från samhället. Efter ett långt liv förtjänar alla äldre att ha en dörr att stänga om sig på ålderns höst.

– Vi välkomnar ett öppet samtal med alla som vill vara med och arbeta för att förbättra situationen för våra äldre. Mormor och morfar ska inte behöva sova på gatan.

Och visst är det så, vare sig man är mormor, farfar eller inte har några barnbarn alls. Nog ska vårt samhälle kunna ta hand om den som blivit lite äldre, åtminstone när det handlar om att ha någonstans att bo.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren