Ätit & druckit

Morotskaka till bersån

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Den här saftiga morotskakan med sin vita chokladglasyr kan avnjutas i bersån, för den som har en sådan, tillsammans med ett glas vitt portvin eller annan lämplig dryck.

Morotskaka med osaltade jordnötter och annorlunda vitchokladglasyr:

175 ° 35-45 min.

Klä en form med bakplåtspapper/smörja och bröa.

3 morötter, rivna (ca 200gr)
Drygt 1 dl osaltade jordnötter, grovt hackade
2-3 ägg, beroende på storlek
2 dl socker, gärna oraffinerat.
några korn salt

KRYDD-MJÖLBLANDNING:

2 dl vetemjöl,
1/2 tsk av ingefära, kanel och ev. kardemumma.
1 tsk bakpulver, vaniljsocker och bikarbonat (knappt).
1 dl smaklös matolja (raps).

RÖR och BLANDA socker + ägg, tillsätt morötter och de hackade jordnötterna.
Rör ner krydd-mjölblandningen, varvat med oljan.
Häll i formen och grädda.
Testa med torr sticka och ta ut när den är ”torr” (helt torr blir inte en saftig kaka som denna).
Låt svalna.

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

GLASYREN:
Smält drygt 150 gr vit choklad i vattenbad.
Mjukrör 50 gr smör.
Riv ner knappt en halv stor apelsin i smöret.

Blanda samman detta när chokladen inte är varm, men ännu krämig.
Bre med spatel över kakan och dekorera efter fantasi.

Servera den gärna rumstempererad, annars stelnar glasyren för mycket och smaken tunnas ut.
Ett glas vitt portvin i bersån, eller ett glas hemmagjort limevatten. Varma drycker som te och kaffe passar alla väl till detta.

Vid pennan i köket/Viveca

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren