Krönika, Kultur, Upplevt

Mors Dag – eller mors, dag?

Foto: Jurek Holzer

Mors Dag.
Eller mors, dag.
Kan faktiskt helt enkelt vara en betoningsfråga.
Är denna dag något att fira?
Ja, absolut.

Även om den just i år krockar med en annan viktig dag: valet till EU-parlamentet. Visserligen finns det tecken som tyder på ett ganska högt valdeltagande. Om det stämmer får vi veta så småningom. Men att soffliggarna fortfarande är många är också tämligen klart. Trots att det finns många frågor som är väsentliga för oss alla, frågor som EU har stor makt över. Man kan tänka på klimatfrågorna, på gränsskydd och flyktinghantering, på bekämpning av terrorism och annan internationell kriminalitet. Bland annat.

Mors dag är förvisso också en företeelse som firas runt om i världen. Just i dag gäller det Sverige och Frankrike, en rad andra EU-länder har klarat av dagen tidigare i maj – ja alla röstar ju inte på precis samma dag heller. Men synen på kvinnan som barnaföderska är ändå relativt enhetlig.

När jag hade blivit mamma var det ju det största som hänt i mitt liv, precis som i – det tror jag i alla fall – andra tjejers liv.
Ingen ångervecka, föga koll på framtiden, ingen aning om resultatet. Men ett långt projekt och ett åtagande och ett ansvar som inte liknar något annat. Och, förstås, en glädje som också går utanpå det mesta.
Alltså tyckte jag att det var något att fira. Men jag misslyckades totalt med att kommunicera det till min omgivning (läs barnets far, ungen var bara ett halvår gammal eller så).
Och firandet uteblev. Mor var inte rar, mor var sur.

Vi har haft gott om tid att analysera mors dags-firandets vara eller inte vara sedan dess. Och barnafadern hävdar, med viss rätt, att det måste väl vara barnens sak att fira morsan.
Fast det har inte ungarna begripit.
Numera är det alltså mors, dag.
Det visar sig att det går bra det med.
Vad är väl en bal på slottet, som Askungen brukar säja…

Men ni mammor som blir firade – njut av det, det är ni värda!
Och du som eventuellt läser detta innan dagen är slut och fortfarande har en mamma: Slå en signal till morsan. Hon blir glad.


Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren