Ätit & druckit

Mustiga grytor kräver rätt sorts viner

Äntligen är hösten här med härliga svamputflykter och mustiga grytor till exempel kalops med rödbetor eller älggryta med svamp. Finns det något mysigare än att efter en god middag sitta framför brasan och smutta på ett fylligt rödvin? Gärna tillsammans med en bit god ost, som smakrika Comté eller kraftigare Roquefort.

Vilka viner ska man då välja som passar till kraftiga och mustiga maträtter?

För mig är balansen mellan vinet och maten viktig. Vinet får inte ta överhand över maten eller tvärtom. En mustig gryta med mycket smak kräver ett vin som matchar mustigheten utan att slå ihjäl den med för mycket syra. Även balansen hos själva vinet är viktig det vill säga balansen mellan syran, frukten och fylligheten.

Här några förslag på viner som jag tycker passar och gärna dricker.

De är från olika länder och har en variation av druvor men har det gemensamt att de har balans och är fylliga utan överdriven syra.

Hoppas att även du skall hitta en höstfavorit!

Frankrike, Rhone:

2151 Xavier Grenache, Vielles Vignes 87 kr
Druvor: 85 procent grenache, 15 procent syrah.

2213 Domaine de la Curniere,Vacqueyras 129 kr
Druvor: grenache/syrah/mourvedre.

Italien:

7306 Langhe, Nebbiolo, Pio Cesare, Piemonte 139 kr
Druva: 100 procent nebbiolo.

32472 Le Volte, Ornellia, Toscana 159 kr
Druvor: 50 procent merlot, 30 procent sangiovese, 20 procent cabernet sauvignon.

Spanien:

2707 Aventino Old Vines, Hemmeken Cellars, Bierzo 99 kr
Druva: mencia (lokal druva som bara finns i Bierzo).

12697 Torres Gran Coronas, Cabernet Sauvignon Reserva, Pendes 99 kr
Druvor: 85 procent cabernet sauvignon, 15 procent tempranillo.

Australien:

2080 Killerby, Cabernet Sauvignon , Western Australia, Marget River 120 kr
Druva: cabernet sauvignon.

16320 Penfolds, Kalimna Bin 28, Shiraz 169 kr
Druva: shiraz.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren