Krönika, Samhälle

Namnsdagar – en politisk handling

Är sjukvården som politiken - blocken drar åt varsitt håll och mitten lider. Teckning: Norbert Fürlinger

Välkommen till ett brev för veckan och ett par reflexioner.
Det är nu cirka 165 dagar kvar av år 2019 och i dagarna är det dags för Divisio apostolorum, som förr var en viktig dag.
Någon gång, under alla år som gått sedan apostlarna Paulus och Petrus levde, hade någon blandat ihop deras efterlämnade ben och vem skulle kunna bringa någon ordning i den härvan.
Men se, Herren fann på råd och lät en röst från himlen hjälpa de jordiska varelserna att lägga benen i korrekta högar. Därav namnet på denna dag, Apostlarnas delning.
Det höll dock bara till 1901 varefter firandet ströks varefter olika personer haft namnsdag på denna dag.

Nya namn på dagen

Ragnhild har funnits där sedan 1901, Ragni och Runo kom dit 1986 men försvann 1993 samtidigt som Ragnvald fick flytta från den 24 maj till denna gamla apostladag som han sedan delat med den slitstarka Ragnhild.

Många tror att namnsdagar är något specifikt för Sverige men så är det inte.
Visserligen är Svenska akademin inblandad genom Namnlängdskommitten men detta, att ge dagar namn, kommer från den romersk-katolska traditionen med en helgonkalender. Att fira namnsdagar var egentligen en politisk handling som riktade sig mot födelsedagsfirandet som de kristna ansåg vara hedniskt och okristet.

Almanackans födelse i Sverige

Ska man fira någonting så ska det vara med ordning och reda och 1747 fick Kunglliga Vetenskapsakademin kungens uppdrag att skapa en almanacka för att, med ensamrätt, ge ut den och det finansierade akademins verksamhet under många årtionden.
Idag får vem som helst ge ut en almanacka men bör nog hålla sig till de namn som de flesta är överens om.
Fast inte mer överens än att man, så sent som 2018, lät Siv, ett gammalt nordiskt namn, som betyder brud eller hustru, få sällskap av Saga, en nordisk gudinna och Ida, som på sin dag, numera får samsas med en annan flicka, Ronja.
Ingenting är ju beständigt men det är ändå roligt att läsa om sådant som ändras genom  tiderna.

Må fortsatt väl i sommaren hur den än sen kommer att se ut.

Tom Engström
Redaktör

Mer i veckan:
Om fruntimmersveckan (och Gubbeveckan som ni kanske inte visste att den finns)
Om nya flygmaskiner och nya passagerarrutiner
Om brist på ”Svart låda” i olycksplanet utanför Umeå

  1. Agneta (Neta)

    Regina är ett gammalt Europeiskt namn och släktnamn i vår familj. Namnsdagen firades den 7 september. Plötsligt beslutar Svenska Akademin, ni vet de som utser oläsbara författare till vinnare i 10-miljonerslotteriet, att Regina ska ut ur kalendern och Kevin och Roy skall firas istället. De två sistnämnda lär inte bli långvariga eftersom det är modenamn efter amerikanska filmstjärnor. Ingen döper barn till Kevin och Roy idag, men Regina är ett namn med tradition och kultur, så det kommer att överleva både Kevin och Sv Akademin.

    Befria sv akademin viktiga uppgifter och låt dem enbart ägna sig åt litteraturlotteriet. Det är nog vad de klarar av.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren