Krönika

När börjar den riktiga kampen för bättre pensioner?

Ill: sxc.hu

Tänk om politikerna på 90-talet hade kunnat se in i framtiden när ”det perfekta pensionssystemet” modellerades fram. Att genomsnittsåldern skulle stiga till oanade nivåer hade de ingen aning om.

Men nej, den där pusselbiten med vår ökande livslängd har kommit så sakteliga, genomsnittsåldern har gått upp en bit i taget. Och nu står vi inför det faktum att var och varannan svensk förväntas leva i uppemot 90 år 2060. Det är vad statistikerna på SCB räknar med.

Samtidigt vilar systemet med pensioner som slöts 1994 på förutsättningar som för länge sedan är inaktuella.

Vad gör politikerna åt det? Mest av allt förefaller det som om de gömmer sig bakom varann, de där fem stora riksdagspartierna (utom Vänsterpartiet) som skrev på överenskommelsen 1994. De hukar, de hukar och de hukar medan kritik från alla håll väller över dem. Och tystnaden är kompakt.

Frågan är hur länge det dröjer innan man inte längre kan fortsätta så.

I medierna publiceras titt som tätt obehagliga fakta om hur fattigt många av Sveriges pensionärer har det. Maria Crofts i DN är en av reportrarna som i krönikor och på nyhetsplats berättar hur det ser ut.  Den 8 maj skrev hon till exempel:

…ett ännu större problem är att många av de som arbetat heltid till en låg lön, och närmar sig arbetslivets slut, inte får någon nämnvärd utdelning för heltidsarbetet när de går i pension.

Pensionssystemet har problem i andra änden också. Det går inte att tjäna in pension på inkomster över 40 000 kronor i månaden. Följden blir att de som har höga inkomster får 30 procent eller mindre av lönen i allmän pension…

Pensionsmyndigheten kom nyligen med en rapport som visar att mer än var tionde pensionär lever på det som kallas en låg ekonomisk standard och att det blir fler framöver. De flesta är kvinnor och måste klara sig på under 11 000 kronor i månaden.

Sajten minpension.se konstaterar i en undersökning att de som går i pension de närmaste åren i snitt får 44 procent av slutlönen i allmän pension.

Sedan årskull 1939 gick i pension har den allmänna pensionen sjunkit från 61 till 49 procent av slutlönen för årskull 1948.

Det visar Folksams vitbok, som presenterades på DN Debatt i veckan med rubriken Tio förslag för att rädda de sjunkande pensionerna:

”De svenska pensionerna befinner sig i fritt fall, eftersom vi blir allt äldre. Därför krävs nu ett batteri med förändringar av pensionssystemet…Bland annat höjd pensionsålder, förlängd uttagstid för tjänstepensionen och slopad reavinstskatt för pensionärer.”

Samtliga pensionärsorganisationer har under många år jobbat stenhårt för att få gehör för åtminstone några av kraven till reformering av systemet. Deras påtryckningar har också handlat om den ojämlika pensionärsskatten, brister i äldreomsorgen och äldres boende.

Särskilt lyckosamma har de inte varit så här långt, och medlemmarna uttrycker då och då sitt missnöje med vad som åstadkoms.

Kanske är förväntningarna på PRO, SPF Seniorerna och de andra som representerar seniorernas särintressen alltför höga?

Kanske är det så som PR-mannen och före detta journalisten Paul Ronge nu skriver på News 55 att ”det enda rätta är en folkrörelse inför valet 2018 för en pension alla kan leva på”.

Han avslutar sin krönika med orden:

Ett samhälle som inte på ett vettigt sätt kan sörja för sina äldre riskerar på sikt att explodera. Det borde inte vara en förhandlingsfråga. All in, ”no mercy”.

Handsken är kastad, vem tar den vidare?

Succé för Livet som 60 plus

– En stor del av mitt liv hade försvunnit från ena dagen till den andra. Vid olika tillfällen berättade jag för vänner och bekanta hur viktigt det var för mig att finna något nytt som får mig att stiga upp på morgonen och engagera mig igen. Vid ett sådant tillfälle räckte min svärson över ett av barnbarnen till mig med orden:

− Här har du ett sammanhang!

Så skriver förstapristagaren i vår tävling om Livet som 60 plus, Ing-Marie Persson i sin vinnande text Mina nya sammanhang. Hennes text har delats flera hundra gånger i sociala medier – nog kan man tala om succé!

Håll utkik – för snart kommer även andra- och tredjepristagarnas bidrag.

Veckan som gått har vi haft en längre intervju med publicisten och numera filmproducenten Lars Weiss, med frågor av Janne Andersson. Liksom recension av en aktuell bok om Wimbledon av Sune Sylvén, Wimbledon En skön grön dröm.

Samt mycket mera.

God läsning
önskar

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren