Krönika

När gamla möter unga händer saker

Instruktioner pågår på äldreboendet Linneberg. Foto: Värnamo kommun.

Som av en händelse dyker det upp två nyheter i veckans flöde som drar åt samma håll.

I SVT:s lokala sändning för Jönköping har reportern Jonas Tubbin hälsat på hos äldreboendet Linneberg i Värnamo, där det nyligen invigdes ett särskilt rum för ny teknik, surfplattor och VR-kameror. Med ett tydligt syfte, att integrera skolbarn med gamla och stimulera dem att använda ny teknik.

– Jag fick idén när jag var på Universeum i Göteborg förra sommaren, säger Janko Bozicevic, som är it-utvecklare i kommunens omsorg.

– Det här är ett projekt där barn och gamla samarbetar. Barnen visar andra vad de har lärt sig och får på så sätt en mottagare för sin kunskap. Jag hoppas på fler liknande projekt, säger Cathrine Arnetorp, rektor på Trälleborgsskolan.

Ett föredömligt initiativ, säger vi.

Gamla möter unga – forts

Ett annat exempel på hur barn och gamla kan stråla samman skriver infektionsläkaren och kommunpolitikern Sven Britton om på DN Debatt.

Han väcker först frågan om vad de täta skotten mellan dagens generationer får för konsekvenser, där barn lever för sig på förskolan och äldre för sig. På äldreboenden noteras ofta en kollektiv ensamhet, skriver han.

I Frankrike pågår en trend sedan några år tillbaka. ”Ett försiktigt närmande mellan barn- och äldreomsorg har prövats sedan 1995 och i cirka 10 procent är detta nu normen”.

Sven Britton besökte i höstas två institutioner, en i Tourcoing nära belgiska gränsen och en i Paris, där ”intergenerationsvård” mellan en förskola och ett äldreboende prövats sedan flera år. I Tourcoing var institutionerna belägna i separata men intilliggande byggnader, i Paris i samma byggnad med gemensam ingång.

Personalen menade att de gamla aktiverades av samvaron med barnen medan barnen lugnades och fick lära sig mycket av de gamla.

Sven Britton avslutar sitt debattinlägg med flera konstruktiva förslag:

  • Förskola och fritidshem i anslutning till olika äldreboenden med försök till underlättande av umgänge mellan kategorierna.
  • Engagera äldre i olika aktiviteter under den allmänna skoltiden, mot smärre ersättning men där den huvudsakliga behållningen bör vara ömsesidig inspiration och kunskapsöverföring.
  • Spräng in studentlägenheter i äldreboenden så att generationerna får möta varandra i vardagliga aktiviteter och där studenter kan få möjlighet till extraarbete i äldreomsorgen.

Riksdagsledamöters ålder

På Nyfikengrå har vi granskat Valmyndighetens nyframställda listor för att kolla hur många av de nominerade som fyllt 65. Utgångsfrågan har varit: Kommer riksdagen efter höstens val att få fler mogna/vuxna ledamöter?  Vad blev svaret? Gå in på sidan och läs!

Robert Björkenvall har recenserat några nyutkomna biografier om Gunnar Sträng, och Jurek Holzer tipsar om bästa grilltillbehören.

God läsning
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till.

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän! Ds

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren