Krönika

När skratten tystnar

Jesper Rönndahl. Foto: SVT.

Att kalla det för sorg vore väl att ta i när man som vi lever i en värld full av elände och ledsamheter.

Men ett tråkigt besked var det vi fick sent på fredagskvällen. Det var då Jesper Rönndahl avslöjade att hans tid med satirprogrammet Svenska nyheter tagit slut.

När vi äntligen hade fått ett helsvenskt humorprogram som förtjänade just den etiketten: humor!  I tre säsonger har Jesper varit det glada ansiktet som kommit i bild klockan 22 på veckans sista vardag och presenterat den ena smarta texten efter den andra.

Här satt en man som fattade att pauser kan vara minst lika viktiga som orden…

Han har levererat dem mästerligt: jag har arbetat med många programledare men ingen har varit i närheten av den elegans med vilken Jesper läser prompter! (Prompter, det är den elektroniska ”fusklapp”, alltså manuset, som folk i bild ser när de tittar in i kameran.)

Här satt en man som fattade att pauser kan vara minst lika viktiga som orden som omger den lilla lilla tystnaden. Han har inte vevat okontrollerat med händerna hela tiden heller, så där tröttsamt som folk ibland gör när de tror att det de har att säga verkar mer genomtänkt ju mer man viftar.

Det här programmet har också varit kemiskt fritt från de där kändisintervjuerna med ansträngda frågor, de vi annars sett i åratal och fortfarande ser (med samma kändisar!) i rader av program. Ingen har varit med för att sälja sin bok eller göra PR för en ny låt/film, tänka sig!

Programmets verkliga storhet har bestått i ämnesvalet.

Programmets verkliga storhet har bestått i ämnesvalet. För i Svenska nyheter har man förvisso tagit upp veckans viktigaste händelser, men man har också vänt på stenar som vanliga nyhetsprogram inte rör. Och eftersom det inte handlar om nyheter ”på riktigt” har man kunnat föra kampanjer, som den för organdonation till exempel – med storslaget resultat.

Visst, vi har inte storskrattat hemma i sofforna hela tiden. Det kinesiska äventyret blev lite jobbigt, en del bråk uppstod kring en video om IS för att nämna två knepigheter. Och när Jesper bjöd tittarna att sätta sina barn i ny sorts skolkö blev det körigt på nätet … men det gick rätt lätt att förlåta eller hur?

De så kallade side-kickarna har genomgående varit tämligen o-roliga. Man fattar att de behövs, men önskar att de vore så mycket bättre …

Det är svårt att se en ny människa knalla in i samma studio och försöka fylla de rönndahlska 42-orna…

Naturligtvis är inte allt detta lysande programmaterial en enmansshow. Jesper har uppenbarligen haft en fenomenal redaktion som jobbat med honom, kläckt idéer, finslipat detaljerna, jagat bilder och citat. På själva sändningsdagen har ett 20-tal personer arbetat ända in i kaklet.

Men nu blir det alltså inte fler program. Det är svårt att se en ny människa knalla in i samma studio och försöka fylla de rönndahlska 42-orna (eller vad han nu kan tänkas ha för skostorlek).

För den som vill ha tv-roligt på riktigt har rullgardinen dragits ner.

Som skäl för att avgå säger han att han inte är tillräckligt intresserad av politik. Vilket får mig att tänka, att det kanske var det som gjorde att det blev så lyckat: här satt en kille som inte var expert men som tänkt efter och ställde relevanta frågor vars svar både han och vi gärna ville ha. Gamla käpphästar hamnade i nytt ljus.

Nu har de där härliga fredagskvällsskratten tystnat medan mer eller mindre intelligensbefriad underhållning fortsätter. För den som vill ha tv-roligt på riktigt har rullgardinen dragits ner. Vi kan bara hoppas att någon lyckas dra upp den igen. Enkelt är det inte.

7 Kommentarer

 1. Lena Söderlund

  Tack, Aina Bergvall! Känner samma sorg men kan inte uttrycka det så bra som du just gjort. Lena Söderlund.

 2. Lasse Jönsson

  Häller med dig, ingen kan ta över eftersom programmet är så präglat av Jesper. Det vore också dumt att bara försöka. Nya programideer måste in.
  Det har varit väldigt underhållande program tycker jag. Lasse Jonsson

 3. Curre Forsmark

  Kan inte annat än att hålla med. Jättetråkigt att han slutar 🙁 Curre Forsmark.

 4. Visst är vi många som blev lessna över det där beskedet. Tror också att det är dödfött att ”bara” peta in ett nytt ankare i programkonceptet. Aina Bergvall

 5. Monica Nordström

  Och så är vi några (ganska många) som, likt Gert Fylking, utropar ”Äntligen!” Monica Nordström

 6. Lisbeth Hovrell

  Kan vi inte alla vi som önskar avsluta arbetsveckan med Jesper be på våra bara knän att han kommer tillbaka! Ingen kan ta över hans persona. Ingen! Lisbeth Hovrell

 7. Christina Lundgren (mig Själv)

  Jaaa Jespers program var fantastiskt roligt och framförallt intelligent!! (En mig närstående familjemedlem känner Jesper och kan intyga att han ÄR så härligt positiv och härlig även privat). Kommer verkligen att sakna Svenska Nyheter!!!! Christina Lundgren

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren