Livsstil

Nice har allt – sol, värme, hav, kultur, mat, historia

Place Massena. Stadens medelpunkt. Så här kan det se ut på kvällen.

Till Nice återvänder vi gång på gång. Det är lätt att tycka om staden. Den har allt, för att uttrycka det klyschigt, och den ligger nära, åtminstone i flygtid räknat.

För mig personligen började nog vurmen för Nice redan 1958, när jag med mina föräldrar, syster och svåger gjorde en bilresa genom ett tiotal länder, bland vilka Frankrike och franska rivieran gjorde de mest bestående intrycken.

Som filmintresserad tonåring förstärktes sedan mina positiva intryck från bilresan genom alla filmer jag såg. Det var ju här på slingrande serpentinvägar, bland palmer, dramatiska bergformationer, ett glittrande hav och fantastiska byggnader som många av de häftigaste filmerna utspelades.

Tony Curtis, Roger Moore, Brigitte Bardot, Grace Kelly och ett antal Bond-stjärnor har satt färg på den här delen av Medelhavskusten.

Hyrcykel. Här är sambon Ingrid beredd sätta på hjälmen och susa iväg.

Ta bara orter som Cannes, Saint-Tropez, Antibes, Monaco – och Nice. Nära till allt. Sol, värme, hav, kultur, mat, historia – och endast någon timmes resa till orter som Ventimiglia och Sanremo i Italien.

Små avstånd

Nice känns dessutom som en väldigt koncentrerad stad med små avstånd om man har någorlunda bra fysik. Flygplatsen ligger faktiskt på promenadavstånd från centrum för den som är duktig på att gå till fots.

Annars finns cyklar att hyra. Vanligast är förstås att man åker buss in till centrum. Nu byggs dessutom en ny spårvägsförbindelse mellan flygplatsen och hamnen via centrum.

Apelsiner och palmer. Blommande apelsinträd och palmer i samma park, inget man är bortskämd med på Uppsalaslätten.

Blommor med färg. I den stilla parken Jardin Albert 1er finner man ro på många sätt, bland annat genom att njuta av alla blommor och växter.

Vattenspel. I anslutning till Place Massena i stadens mitt ligger Promenade du Paillon, en grön korridor genom centrum. Den börjar med stor plan med fontäner som överraskande kan börja spruta vatten när man promenerar där.

Småbåtshamnen. Många färgrika farkoster kan man se i hamnbassängen. Nice trafikeras också av stora passagerarfärjor.

Vill man snabbt komma från ett regnigt och kyligt Arlanda så har man Nice på knappt tre timmars avstånd. Här är sommaren lång och skön. Fint sommarväder långt in på hösten.

Man kan bo i storstadens myller och ändå njuta av strandbad och långa promenadstråk. Ungefär så tänkte min sambo Ingrid och jag när vi blev pensionärer.

Vi hade hört positiva omdömen från släktingar som besökt Nice i olika sammanhang och vi hade även kontakt med släktingar som köpt bostad där. Så vi beställde tidigt en resa och bodde på hotell. Det gav mersmak. Vi reste ner flera gånger. Bodde ömsom på hotell, ömsom i hyrd lägenhet.

Vi förlovade oss i Nice i sällskap med släktingar, vilket ytterligare ”band” oss till staden. Nu har vi också varit där och firat att sambon fyllt jämnt.

Place Massena med de sju statyerna av Jaume Plensa som representerar de sju världsdelarna. Foto: Chris Bontemps/fr.wikipedia.org.

Våra planer beträffande Nice mognade. Vi började ta reda på vad det kostade att köpa en lägenhet. Men vissa förändringar skedde i livet. Vi fick tänka om.

Det blev ett annat val, nämligen hus i Sandhamn i Stockholms skärgård. Tidsmässigt ligger det på ungefär samma avstånd som Nice från Uppsala räknat men kostar mindre och går att utnyttja oftare.

Nice kommer vi ändå alltid att återvända till.

Negresco. Välkända lyxhotellet som ligger vid Promenade des Anglais.

Papegojaktigt. Vid första anblicken hajar man till: Blommor eller fåglar? De här papegojblommorna kan man se vid Villa Massena, ett museum som ligger i parken intill Negresco.

Stranden. Vid vårt senaste besök i april var det inte många som badade.

Text och foto
Sven-Eric Bergström

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren