Folk, Tipsat, Upplevt

Nice i ett nötskal

Lou Passagin på väg mot andra sidan. Foto: Ingrid Lindgren

Mot andra sidan. Foto: Ingrid Lindgren

På väg till Nice? Frågan är inte helt kastad ut i luften. Många är de svenskar som besöker Frankrikes femte stad, inte minst därför att det är enkelt att ta sig.

Foto: Ingrid Lindgren

Foto: Ingrid Lindgren

Två flygbolag konkurrerar om tretimmars-rutten Stockholm-Nice, ett större skandinaviskt och ett större norskt. För närvarande leder det norska med ett större antal direktflygningar per vecka. Priserna varierar, det ena behöver inte nödvändigtvis vara dyrare än det andra. Allt beror på tid, säsong, hur långt i förväg man ska köpa biljetter osv.

Men vad göra när man väl är där? Utbudet är gigantiskt, oavsett om man vill lyssna på musik, gå på teater, åka på utflykter, sporta, shoppa eller äta gott – allt finns. Och det året om. Nice är en stad där livet sällan stannar. Inte ens när det är som grinigast årets första månader. I februari är det till exempel karneval som pågår i flera dagar. Om man inte vill ta bussen för en euro och besöka den berömda citronfestivalen i Menton.

Foto: Vilhelm Lindgren

Foto: Vilhelm Lindgren

Den franska tidningen Le Figaro gav för en liten tid sedan ut ett specialnummer med 50 saker ”att göra i Nice åtminstone en gång i livet”.

Det är tips om allt mellan himmel och jord som presenteras med en smula fakta och en myckenhet fransk charm. Adresserna får man leta reda på själv.

Här är tio av dem som vi på Nyfikengrå själva kan gå i god för:

 1. Kliva ner i den arkeologiska kryptan under Place Garibaldi. Bara några steg ner i underjorden och man befinner sig i 1400-talets befästa Nice med rester av försvarstorn och vattenakvedukt.
 2. Ta ett dopp vid Sentier du Littoral. Leta reda på den perfekta solplatsen på en av klippavsatserna vid promenadvägen som går längs havet öster om hamnen, långt ifrån turisterna som trängs en bit bort på stenstranden längs Promenade des Anglais…

  Foto: fenocchio.fr

  Foto: fenocchio.fr

 3. Falla i trans inför glassmakaren Fenocchios 94 olika smaker. Alla pratar om det. Den där fantastiska italienska glassbutiken i gamla stan framför katedralen. Man måste få det bekräftat med sina egna smaklökar. Det är bara att välja, och utbudet som sagt enormt: mojito, mangold, gelégodis, avokado, choklad, nougat, pistasch, kokos, för att bara nämna en bråkdel.
 4. Förundras över de mystiska lemurerna i Parc Phoenix. På en yta av 7 000 kvadratmeter mark kan man vandra runt i den grönskande parken, som ligger strax hitom flygplatsen, och upptäcka alla djur och exotiska växter som döljer sig därinne. Ett garanterat äventyr mitt i stan.
 5. Ta en tupplur på slottskullen. När det blir för hett på stranden är det bara att promenera upp för trapporna till Colline du Chateau – eller ta hissen för den delen, strosa förbi det gamla slottets ruiner och leta rätt på en ledig bänkplats i skuggan. Slut ögonen och nicka till en stund.
 6. Åka slalom mellan båtarna i hamnen. Från 1 juni till slutet av sommaren kan man åka båt från den ena sidan av kajen till den andra. Det är Nice stad som bjuder på gratis transport – Lou Passagin – över hamnbassängen från Charles-Felix till quai d´Entrecasteaux.
 7. Klättra uppför berget till Mont Albans fort. Visst, det tar på vader och krafter att ta sig upp på toppen. Men det är bara att stanna då och då och beundra utsikten i skuggan av pinjeträden. När man väl är uppe på toppen är vyn lika magnifik åt båda hållen, den ena västerut över Nice och det stora blå, den andra österut åt Villefranche och det lika stora blå.

  Fortet på Mont Alban. Foto: fr.wikipedia.org

  Fortet på Mont Alban. Foto: fr.wikipedia.org

 8. Fynda gammalt. I kvarteren mellan hamnen och slottskullen finns antikvitetsbutiker för alla smaker. Kanske inte alltid till priser som känns överkomliga, men det är värt att försöka pruta om man hittar prylen eller möbeln man verkligen vill ha.

  La Gratta. Foto: Ingrid lindgren

  La Gratta. Foto: Ingrid lindgren

 9. Få fingrarna nersmetade med olivolja. Det är så man avnjuter en klassisk Pan Bagnat med ägg, ansjovis och grönt från La Gratta på Boulevard Stalingrad. Det gör man på en bänk en bit därifrån medan färjan till Korsika åker sin väg.

  Foto: chezpipo.fr

  Foto: chezpipo.fr

 10. Äta middag hos kungen av Socca. Socca är husmanskost à la Nice. De är en slags matiga pannkakor som görs på kikärtsmjöl, olja och vatten. De kan ätas med både salta och söta tillbehör. Soccaställen finns runt hela Nice, men det är till Chez Pipo, ett par kvarter innanför hamnen, man går om man vill ha den rätta! Där får man räkna med att stå i kö för en plats. Och när soccan väl anländer är den gräddad i vedugn, har den rätta krispigheten och inte alltför fettig. Den äts med fördel med fingrarna.

Det om något är Nice i ett nötskal.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren