Samhälle, Upplevt

Nice sörjer fortfarande

Samtliga foton Ingrid Lindgren.

Kära Nice, du är en stad som ligger nära mitt hjärta. Det har du gjort sedan jag besökte dig allra första gången, för cirka tjugo år sedan.

Och nu är du inte densamma.

I och för sig pågår livet till synes som vanligt. Turisterna trängs och strosar i gamla stans gränder, vare sig det är dag eller kväll väller de fram på ”Promenaden” vid det turkosblå Medelhavet. Krogarna i våra kvarter vid hamnen är fler än någonsin, och de fylls med folk så gott som alla kvällar i veckan.

Ändå är något definitivt annorlunda.

Massisv uppställning när nya spårvagnarna ska visas upp för allmänheten på Place Garibaldi.

Massisv uppställning när nya spårvagnarna ska visas upp för allmänheten på Place Garibaldi.

Som när vi möter ett par soldater med k-pistar i hög beredskap mitt i stan.
Eller stöter på poliserna som patrullerar i de lugnaste kvarter. För att inte tala om vakterna som tittar ner i väskan vid varuhusentrén. Det händer vid mer än ett tillfälle.

På flygplatsen strosar k-pistbeväpnade militärer omkring.

På bussarna råkar vi ut för fler biljettkontroller än någon gång tidigare. På flygplatsen i Nice och på järnvägsstationerna längs kusten patrullerar poliser och militärer.

När staden stolt ska visa upp vagnarna till den nya spårvagnslinjen fylls Place Garibaldi med poliser. Hur känns det här, frågar vi vår servitör, när polisbilarna väller in. – Ça ne me dérange pas, svarar han. Det stör mig inte. Jag betalar skatt, och det här är det minsta jag förväntar mig.

I de mest oväntade situationer ställs frågan (av franska vänner): har ditt beslut att göra med 14 juli? Och den ställs i sammanhang där man inte ens är bekanta.

På gare d´Antibes flockas plötsligt poliserna runt en ung man som kontrolleras noga innan han släpps.

Sorgebearbetning pågår efter attentatet den 14 juli. Det läggs nya blommor varje dag längs Promenade des Anglais där lastbilsföraren mejade ner sina offer.

Niceborna sörjer, fransmännen sörjer. En nationell sorgedag över hela Frankrike har utlysts till den 14 oktober. Det är tre månader efter den där sommarkvällen när 86 personer inte hann undan den tunga lastbilen som rusade fram på det breda gångstråket vid havet i 80-90 kilometers fart.

Min stad Nice är fortfarande en stad i sorg.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren