Folk, Sagt, Tipsat

Nice storsatsar på äldre

Foton: Ingrid Lindgren

”En borgmästare som inte accepterar bilden av att gamla inte gör någonting. En borgmästare som är nära seniorerna. En borgmästare som alltid vill satsa ännu mer och ännu kraftfullare på de äldre.”

Ungefär så beskrivs Nice starke man Christian Estrosi i lokaltidningen Nice Matin efter en sammankomst i Universitetsaulan häromdan, där han fyrade av ett helt smörgåsbord av satsningar för stadens seniora invånare.

Kanske förbereder han marken inför sin egen tillvaro som pensionär, snart fyller han 60. Nyligen omvaldes han till en ny sexårig mandatperiod som borgmästare i Frankrikes femte största stad. Och äldresatsningen är tänkt att vara fullt genomförd när han har gjort sitt.

Christian Estrosi.

Christian Estrosi. Foto: fr.wikipedia.org

Vad är det som ska hända? Jo bland annat det här:

En seniorernas egen filmfestival. Premiärfilmen heter Trois fois 20 ans av Julie Gavras, som är dotter till premiärfestivalens general Costa-Gavras.

Man ska kunna odla sin trädgård. Flera seniorträdgårdar skapas i olika delar av stan. Start någon gång i höst. De första trädgårdarna ska ligga i norra delen av Nice (Vieux-Logis) och vid square Pierre-Rocher.

In med seniorerna i samhället. Det planeras diverse aktiviteter där äldre medborgare möter företagare och andra aktiva. Äldre involveras i en referensgrupp för hälsoplanering. Det bildas en high-techgrupp för seniorer mitt i stan.

Måbra-vecka. En vecka på temat hälsa och förebyggande vård ska äga rum under 2015.

Generationsmöten 7 till 77 år. För att få unga och gamla att mötas ordnas fotoutställningar, internetsatsningar, tävlingar med mera.

Seniorer på hemsidan. Nice stads egen hemsida kommer att införa en särskild avdelning för seniorer med information om allt som händer.

En seniorernas Agora skapas. Det vill säga en särskild mötesplats för den seniora kulturen. Åtminstone en gång i månaden är det tänkt att någons slags konferens, rundabordsdebatt med mera inom området kultur ska äga rum.

Plats för dans. Nice seniorer är ett dansande släkte. Redan nu tar över 8 000 seniorer en svängom då och då. Innan mandatperioden är slut ska fyra nya danssalonger för seniorer öppnas.

Så, ungefär, ser planerna ut för denna seniora jättesatsning. Som om inte detta är nog ordnas European master games i Nice i början av oktober 2015.

Liksom StarSeniors, en idoltävling för äldre, som från början var ett lokalt arrangemang för seniora artister men sedan spred sig över Frankrike. I dag är det en nationell tävling som pågår halvårsvis. De första anmälningarna för årets omgång har redan börjat droppa in. Finalen sker den 16 november, då 20 finalkandidater ska upp på scen i Acropolis, det stora kongresscentret mitt i stan.

Vad säger de styrande i Sveriges alla kommuner? Något av allt detta kanske man kan låta sig inspireras av?

Fotnot 1:
Agora är benämningen på torg i antika grekiska städer. De användes som marknadsplats eller allmän mötesplats.

Fotnot 2:

Av stadens ca 340 000 invånare är ca 100 000 över 60 år. Läs mer på Nice.fr.

  1. Margareta Tham

    Magnifique! Strålande idéer!!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren