Krönika

Nu äldresatsas det för fulla segel

Julia Flores. Foto: Ollie231213 /gerontology.wikia.com.

När man blir som tröttast på allt regeringsbildningskäbbel dyker det upp en och annan nyhet för oss lite äldre att glädjas över.

Magdalena Anderssons budgetproposition som presenterades i går torsdag föreslås till exempel att skatten ska sänkas för en miljon 65-plussare. Skattesänkningen är inkomstrelaterad vilket ger en skattesänkning med 123 kr i månaden vid en inkomst på 20 000, 568 kr vid 30 000 och 618 vid 40 000 kr. Pengar som definitivt kommer att märkas i plånboken, om den budgeten röstas igenom alltså.

Ensamhet ska brytas med hjälp av unga

Bor man i Stockholm kan man glädjas över förslagen från det nya grönblå styret i Stadshuset. I veckan las ett första budgetförslag och där finns många pigga satsningar på gruppen äldre.

106 miljoner ska gå till höjd peng till vård- och omsorgsboenden och 54,6 miljoner till en höjd hemtjänstpeng.

Språkkurser ska bättra på språkkunskaper hos personal inom hemtjänsten.

– Det är många med invandrarbakgrund som jobbar inom äldreomsorgen. De är ett värdefullt tillskott, men det blir problem ibland när många har svårigheter med språket. Det säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) i en längre intervju i DN om äldresatsningarna.

En ny lovvärd ambition är att bryta ensamhet hos äldre. Den ska man komma åt genom att låta unga besöka äldreboenden via företaget Ung Omsorg.

Så var det det där med bostäder. Den förra majoriteten drog genom sitt äldreborgarråd Clara Lindblom (V)  igång en hel del satsningar för att förebygga hemlöshet, nu fortsätter den nya majoriteten på den inslagna vägen.

– För äldre som känner sig lite ensamma, men som inte är tillräckligt sjuka för att få plats på ett omsorgsboende, är det utmärkt med seniorbostäder. Jag vill skicka en signal till privata byggaktörer om att seniorbostäder är ett mycket välkommet tillskott till Stockholm, säger Erik Slottner till DN:s Emma Bouvin.

Till detta ska läggas att den nya majoriteten utreder en boendegaranti för 85-plussare.

– Alla som är över 85 år och vill flytta ska erbjudas ett tryggt boende.

Handla maten på nätet

Fler pigga satsningar sker runt om i landet. Till exempel i Botkyrka kommun, där kan numera hemtjänstpersonal hjälpa till med att köpa mat via nätet. Det är en försöksverksamhet, som bygger på frivillighet. Först ut att prova är de som bor i kommundelarna Grödinge och Segersjö.

– Vi börjar med de personer som är positiva och vill prova detta. Vill man fortsätta med att få hjälp att handla mat i fysisk butik kan man självklart göra det, säger Jenny Torpman-Fredriksson som är verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i en kommentar på kommunens hemsida.

Rekordgamla Julia

Hur gammal kan en människa bli? Tja, om det tvistar de lärde. Däremot är det ett faktum att bolivianskan Julia Flores den 26 oktober fyllde 118 år. Vilket sannolikt gör henne till världens nu längst levande person.

I Guinness rekordbok finns 36 personer runt om i världen som är mer än 112 år gamla. Och Julia Flores klår dem alla med sina 118. På sin födelsedag uppvaktades hon med levande musik, tårta och favoritpastarätten (som man gärna skulle vilja ha receptet på…).

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren