Livsstil, Natur

Nu börjar trädgårdsåret – Jannecke Schulman tipsar

Tomatplantor på g. Samtliga foton: Jannecke Schulman.

I några veckor har vi fått rapporter om vårtecknen. De första snödropparna, vintergäcken, krokusarna, blåsipporna har ploppat upp i snabb takt när vårvärmen äntligen kom. Och nu går det undan med försommarvarma temperaturer.

Fast för oss odlingsnördar räknas det där inte riktigt – de växterna kommer ju upp varje år och blir bara fler när man en gång planterat dem. Vi har andra riktiga och långt viktigare tecken på vår och en ny odlingssäsong. De där tecknen på att vi gjort något bra – att vi lyckats.

Som nu den allra första blomman på en av mina frösådda tomatplantor. Min gemini är redan 40 cm hög och har nu två blommor. Man jublar. Det här har jag väntat på i ett par månader sedan jag satte mina allra första frön i början av februari.

Det började i januari

Vi trädgårdsmänniskor har jobbat länge med våra odlingar. Någon gång i månadsskiftet januari-februari började jag min sådd av chili och paprika, och lite senare var det dags för de första tomatfröna.

En hel del perenner och sommarblommor har det också blivit under vårvintern. Jag har pysslat och omplanterat de späda plantorna i allt större krukor.

Plantor i vänteläge.

Blomsterrummet i källaren har varit fullt av plantor i olika stadier i väntan på att våren ska komma.

Och nu står de första tomatplantorna i uterummet för att avhärdas – det vill säga för att vänja sig vid solljus och utetemperaturer. Och en del andra plantor har fått komma ut i växthuset fortfarande i sina krukor. Förhoppningsvis ska vi inte få allt för tuffa frostnätter – annars får de flytta inomhus igen.

Men än är det inte riktigt dags för uteplantering, så på två fönsterbräden inomhus står nya frösådder, och i källarens blomsterrum står små plantor som ska växa till sig innan de får komma ut.

Text och foto:Jannecke Schulman

4o-talist och relativt nybliven trädgårdsälskare. Mitt trädgårdsintresse började för 13 år sedan då jag övertog en 1000 kvm stor och övervuxen tomt i Sollentuna. Jag började med att röja ur innan det var dags att bygga upp min drömträdgård. Riktig fart tog det när jag gick i (del-)pension 2010. Jag har gjort en massa nybörjarmisstag, men jag har lärt mig mycket av dessa. Allra mest har jag lärt mig av andra duktiga och generösa trädgårdsentusiaster jag lärt känna de senaste tio åren. Numera är jag en ganska duktig amatör med en rätt så fin trädgård – tycker jag själv åtminstone. Här kommer jag då och då att berätta om stort och smått i min trädgård och i andras.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren