Folk, Upplevt

Nu har Dagny, 100 år, lärt sig använda Facebook

Dagny får en lektion av redaktören. Foto: Jurek Holzer

Nu har hon på allvar gett sig i kast med Facebook, 100-åriga Dagny Carlsson.

För några veckor sedan uppmärksammade Nyfikengrå henne för att hon med stor sannolikhet är Sveriges äldsta bloggare. Då avslöjade hon även sin senaste dröm för oss, att lära sig Facebook. Varför vi erbjöd oss att ge henne en enkel lektion i konsten att hitta vänner, lägga in bilder och meddelanden på det sociala nät som var och varannan svensk numera använder.

Det ville Dagny gärna, och så blev vi hembjudna till bostaden utanför Stockholm.

Vi kommer dit en solig vardag i november, fotografen Jurek Holzer och jag själv, redaktören Ingrid. Dagny öppnar dörren och lotsar oss in till sitt arbetsrum, där datorn står beredd. Sedan går det undan. Hon navigerar sig fram till sin sida. Den är upplagd och klar men inte så mycket mer.

Sedan trycker hon fram de olika delarna allteftersom hon får instruktioner. Allt går i ett huj. Hon fyrar av ett par kommentarer på några befintliga facebookvänner – när hon ändå är i farten – letar porträttbild på sig själv som hon lägger på plats under vår handledning och slänger iväg några förfrågningar om nya vänner.

’En vacker bakgrundsbild lägger Dagny också in. Foto: Jurek Holzer

Inga problem någonstans. Jo, kanske att en ljusgrå smal linje är svår att hitta med markören. Och att de tre mörkblå symbolerna högst upp vid loggan, där man kan leta nya vänner och kolla efter meddelanden, nästan inte går att urskilja. De ligger på ett band med bara obetydligt ljusare blå färg. Säkert svårt för många andra användare också…

Vi gör en kort repetition, det mesta sitter som det ska. Nu vill hon öva själv, säger hon. Så vi säger tack och adjö efter ett par koppar kaffe med gott hembakt till.

-Jag är nästan chockad över hennes vitalitet, säger fotografen Jurek efteråt. Detsamma, säger jag själv.

Att vara så nyfiken på livet vid 100 – vilken makalös förebild!

Dagny Carlsson vid sin dator. Foto: Jurek Holzer

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren