Samhälle

Nu lovar M sänkt pensionärsskatt – vem kommer med nästa löfte?

I dag var det Ulf Kristersson och Moderaterna som bjöd till för gruppen pensionärer.

Racet är i full gång – vilket parti kommer att lova mest och bäst för oss pensionärer innan valdagen är här? Ja vem vet, det är många om bollen/bollarna.

Just nu handlar det framför allt om att vara först med att nollställa skatterna mellan pensionärer och löntagare. En fråga som varit i luften sedan jobbskatteavdragen infördes 2007 av regeringen Reinfeldt.

I vintras var det regeringen som satsade drygt 4,4 miljarder på sänkt skatt. Redan 1 januari sänktes skatten med upp till 5 000 kr om året för 75 procent av alla över 65 år. Målsättningen är att man ska ha slopat skatteklyftan helt mellan löntagare och pensionärer till 2020.

I dag var det Moderaterna som gick ut med sitt bud. Vid pressträffen i dag i Strängnäs före sitt första tal som partiledare sa Ulf Kristersson så här:

– Moderaterna har tidigare lovat sänkt skatt för pensionärer med 8,5 miljarder kronor. I dag lovar vi att sänka skatten ytterligare med 4,4 miljarder kronor. Det ger en skattesänkning på 200 till 300 kronor i månaden för den som har en månatlig pension på mellan 13 000 och 17 000 kronor. När båda dessa skattesänkningar är genomförda kommer det inte att finnas någon skatteskillnad mellan arbete och pension.

– Moderaterna är ett parti för dem som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Ska vi få fler jobb, bättre integration och fler framgångsrika svenska företag måste det löna sig bättre att gå från bidrag till arbete, att utbilda sig och ta ansvar. Men det måste också löna sig att ha arbetat.

Det här är något som säkert kommer att applåderas av pensionärsorganisationerna, samtidigt som man kommer att säga att det behövs mer, mycket mer, för att tillfredsställa den stora gruppen pensionärer som representerar en dryg fjärdedel av valmanskåren.

SPF:s kravlista innehåller mycket mer

SPF Seniorerna, en av de fem största organisationerna, har ställt samman ett antal krav riktade direkt mot partierna. Så här lyder en del av dem:

– Se över och förändra pensionssystemet så att det ger pensioner som går att leva på. Det ska synas i pensionskuvertet att man har arbetat.

– Flytta ut debatten om pensionerna från de slutna rummen. Vi accepterar inte Pensionsgruppen i sin nuvarande form. Väljarna har rätt till insyn i de ställningstaganden som partierna gör i en så avgörande fråga som vårt pensionssystem. Pensionerna berör oss alla – såväl dagens som framtidens pensionärer.

– Stärk primärvården i hela landet. Seniorer ska ha rätt till äldremottagningar vid varje lokal hälso- och vårdcentral och en egen fast läkarkontakt.

– Säkerställ att personalen i sjukvården och äldreomsorgen får tillräckliga kunskaper om åldrandet och åldrandets sjukdomar.

Göran Persson med hustru Anitra Steen vid prinsessan Estelles dop 2012. Foto: Bengt Nyman/sv.wikipedia.org.

”Vi har ett pensionssystem som inte levererar tillräckligt bra pensioner, och det är en farlig situation att hamna i där människor som har arbetat ett helt liv inser att de är fattiga.”

En annan kritiker är förre partiledaren för S Göran Persson, som redan när pensionsöverenskommelsen slöts mellan de fem riksdagspartierna på 90-talet ifrågasatte konsekvensen av beslutet. I en intervju med Joel Arvidsson i dagens SvD svarar han så här på frågan om vad Socialdemokraterna borde göra för att vända opinionen inför valet:

-Oavsett om det är val eller inte så är pensionerna en fråga som överskuggar allt annat. Vi har ett pensionssystem som inte levererar tillräckligt bra pensioner, och det är en farlig situation att hamna i där människor som har arbetat ett helt liv inser att de är fattiga. Det kommer att kosta pengar, men man borde höja pensionerna och höja avgiftsuttaget till pensionssystemet.

Ord och inga visor. Frågan är bara om hans parti lyssnar. Kanske, kanske inte.

En annan fråga är vilket parti som kommer med nästa utspel. En kvalificerad gissning: Det kommer inte att dröja särskilt länge…

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren