Krönika, Kultur, Samhälle

Ny film – En komikers uppväxt

Juha (Johan Rheborg) får ovälkommet besök av en av sina gamla plågoandar i skolan, Stefan (Jakob Eklund).

Redan 1992 filmades Jonas Gardells självbiografiska En komikers uppväxt. Då i en miniserie med Björn Kjellman i huvudrollen.
Och nu är det dags igen. Denna gång med Johan Rheborg som den vuxne Juha.
Loke Hellberg gör den unge pojken.

Tolvårige Juha Lindström är klassens rolighetsminister  i förorten Sävbyholm på 1970-talet. Det är det enda sättet för honom att bli bekräftad.
Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och klasskamraterna: bästa vännen Jenny, som Juha skäms för, den mobbade hackkycklingen Thomas som är Juhas vän och som har en udda tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

Juha är nu en hyllad komiker som spelar för fula hus. En kväll dyker en av de gamla plågoandarna från skolan upp. Det får Juha att i minnet återvända till plågsamma upplevelser från uppväxten.

En komikers uppväxt är en film om vänskap, svek och om att göra vad som helst för att få vara med i gruppen. Ett ständigt aktuellt ämne. Det mest komiska inslaget står Ulla Skoog för som en sarkastisk gympalärare.

Men varför en ny filmatisering av Gardells roman görs, är en fråga. Den tillför egentligen inte särskilt mycket vare sig till boken eller den gamla serien.

Regi: Rojda Sekersöz

Manus: Jonas Gardell

I rollerna: Johan Rheborg, Loke Hellberg, Jakob Eklund, Ulla Skoog, Klara Zimmergren, Teo Dellback, Elisabet Xie, Kerstin Gandler,

Premiär fredag 11 oktober


Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren