Krönika, Kultur

Ny film: Judy

Filmen om Judy Garland (Renée Zellweger) handlar om hennes konserter i London i slutet av hennes liv och karriär.

Vi har sett många så kallade bio-pics den senaste tiden, till  exempel filmerna om Freddie Mercury, Elton John och vår egen Ted Gärdestad. Och det har gjorts många utmärkta sång- och skådespelarinsatser. Nu tar Renée Zellweger sig an Judy Garland i en utmärkt tolkning, så bra att hennes inspelningar av Garlands kända låtar ges ut.

Historien handlar om Judy Garlands sista spelningar  på Talk of the Town i London. Vi får hela tiden tillbakablickar på hennes tidiga karriär med stenhård bantning och ett hårt drillande. Hon hade knappast något eget liv att tala om och fick inte ens äta av sin egen födelsedagstårta.
Istället blev det piller som skulle ta bort hungerkänslorna, sömntabletter för att kunna sova och andra tabletter för att kunna vakna. Allt detta gjorde henne tidigt drogberoende och alkoholen förbättrade inte saken.

När vi möter henne 1968 är hon 46 år, sliten, pank och olycklig. Hon kämpar för att få behålla sina barn hos sig trots att hon inte har någon bostad utan växlar mellan olika hotell. Hon är nere i en djup svacka när hon får erbjudandet från England.

Storyn i sig själv är enkel. Den handlar om hennes sista tid med utsålda konserter i London som ibland var succéer och ibland katastrofer. Om hennes försök att förstå sig själv och de dåliga val hon ständigt gör.

Renée Zellweger gestaltar Judy Garland med värme. Gamla intervjuer och konserter med stjärnan på youtube visar med vilken häpnadsväckande skicklighet Zellweger har lyckats ta efter hennes rörelser och kroppsspråk. Hon sjunger också alla låter själv.
Hon gör ett fantastiskt porträtt av en underbar men olycklig sångerska.

Regi: Rupert Goold

Manus: Tom Edge och Peter Quilter

I rollerna: Renée Zellweger, Rufus Sewell, Michael Gambon, Jessie Buckley, Finn Wittrock med flera

Premiär fredag 11 oktober

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=g4ynUq8TjYA

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren