Livets pris

Livets pris är en poetisk dokumentär om författaren Sara Lidmans vistelse i Sydafrika 1960 till 1961. Hon blev utvisad efter att ha brutit mot apartheidregimens raslagar. Filmen är baserad på hennes dagböcker och brev.

”En författare bör se så mycket av världen som möjligt för att öka sin erfarenhet och för att möta nya människor och problem”, sade Sara Lidman i en intervju inför resan.

Och problem mötte hon i form av fattigdom och rasförtryck. Efter en period på ett missionssjukhus utanför Johannesburg flyttade hon in till staden. Hon blev god vän med bland andra författaren Nadine Gordimer och ägnar mycket tid åt skrivande.

Hon träffar ”sitt livs kärlek” och inleder ett hemligt förhållande med honom. Hon önskar ett barn men konstaterar krasst att hon själv är som ett barn.

”Det finns dagar som måste uthärdas sekund för sekund. Men jag måste orka berätta, måste försöka ta allt i tur och ordning som det var och är”, skriver Sara Lidman om kärlekshistorien med den svarte mannen i Johannesburg.

Paret blir brutalt avslöjade och hon häktas för brott mot morallagen. Hon blir undersökt av läkare, förnedrad och anklagad i domstol. Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander och FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld hjälper henne och hon utvisas och får lova att aldrig engagera sig i Sydafrika mer.

Men hon har fått upp ögonen för världens orättvisor.  Hon fortsatte kämpa  för det hon trodde på resten av sitt liv.  Om Sydafrika skrev hon boken Jag och min son.

Sara Lidman är en av de stora svenska författarna som kanske fallit lite i glömska. Det är en välgärning att påminna om både henne och apartheidpolitiken som rådde i Sydafrika under så lång tid.

Regi: Åsa Faringer.

Musik: Jacob Groth.

Röster: Sara Lidman och Åsa Faringer.

Premiär fredag 9 februari.

Familjen Laurent med från vänster Eve (Fantine Harduin), Georges (Jean-Louis Trintignant), Anne (Isabelle Huppert), Lawrence Bradshaw (Tony Jones), Thomas (Mathieu Kassovitz) och Anais (Laura Verlinden).

Happy End

Tragikomisk satir

”Runt omkring oss världen och vi i mitten, blinda.” Det är temat för Michael Hanekes nya film Happy End.

Men ett happy end är det knappast frågan om i filmen trots namnet. Som i flera av österrikaren Michael Hanekes filmer möter vi i denna satir en dysfunktionell familj i en högborgerlig miljö.

En allvarlig arbetsplatsolycka filmad med mobilkamera inleder historien. Familjen Laurent är ägare av ett större byggföretag i franska Calais. Fadern, Georges (Jean-Louis Trintignant) är gammal och livstrött och har lämnat över ansvaret för familjeföretaget till sin effektiva dotter Anne (Isabelle Huppert). Hennes bror Thomas (Mathieu Kassovitz) bor också med sin hustru i huset och emellanåt även Annes störda son som är den som förväntas ta över företaget. 

Thomas trettonåriga dotter Eve (Fantine Harduin) flyttar in när hennes mamma dör. Varför hon dör är oklart och Eve visar ingen större sorg.Hon hackar sin fars mejl till en älskarinna och är överhuvudtaget iskall och praktisk.

Hon får viss kontakt med den gamle Georges som börjar bli dement och mest av allt vill ha hjälp att dö. Han passas upp av familjens marockanska tjänare Rachid (Hassam Ghancy) och Jamila (Nabiha Akkari) som får utstå en del rasistisk nedlåtenhet.

I Calais finns det stora läger med migranter som försöker ta sig över till England. De finns med i filmen men förekommer mest som en bakgrund. Familjen Laurent och då särskilt Anne kämpar hårt för att hålla verkligheten på avstånd. Alla har sina egna problem att hantera.

Eve är den som har den mest intressanta rollen i familjen och hennes likgiltighet fascinerar. Det finns i hela filmen ett slags avstånd till det som sker. Det är svårt att känna sympati för de här människorna.  Det är tragikomiskt och svart, men klart sevärt. Skådespelarna gör ingen besviken.

Regi: Michael Haneke.

I rollerna: Fantine Harduin, Franz Rogowski, Hassam Ghancy, Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz, Nabiha Akkari, Tony Jones med flera.

Premiär fredag 9 februari.

Titta på trailer här.

Stalins son Vasily Stalin (Rupert Friend) håller ett förvirrat tal vid faderns begravning. Han flankeras av Vyacheslav Molotov (Michael Palin), Georgy Malenkov (Jeffrey Tambor), Nikita Chrustjev (Steve Buscemi) och Laverantiy Beria (Simon Russell Beale).

The Death of Stalin

Fars som kommer sanningen nära

Det här är satir på högsta nivå! Vad som egentligen hände dagarna efter Stalins plötsliga död 1953 är än så länge höljt i dunkel. Men denna fars av regissören till bland annat Veep och The tick of it, Armando Iannucci, kommer nog sanningen nära. Att filmen förbjudits i Ryssland känns som ett bevis på det.

Ordförande Stalin kör som vanligt med sitt hov, Centralkommittén, med Beria som den främste hantlangaren när det gäller avrättningar och utrensningar. Malenkov, Chrustjev och Molotov är andra spelare runt den röde kejsaren. 

Samma kväll pågår en konsert som Stalin råkar höra på radion. Den direktsänds och han bestämmer sig för att han vill höra mer. Han ringer till producenten och beställer en kopia av inspelningen. Ve och fasa! Konserten har inte spelats in.

Publik och orkester är på väg ut när det desperate producenten kallar tillbaka alla för att göra om konserten och spela in den. Pianisten vägrar. Hon anklagar Stalin för sina släktingars död. Men med ett löfte om 20 000 rubel i ersättning går hon med på att göra om konserten. När skivan äntligen är klar  smusslar hon ner en lapp till beställaren, Stalin. När han läser lappen faller han ihop i ett slaganfall.

Vakterna utanför hör dunsen men vågar inte agera eftersom de blivit tillsagda att aldrig störa härskaren.

På morgonen finner hushållerskan Stalin liggande livlös på golvet. Centralkommittén larmas och störtar till datjan där Stalin ligger. Är han död eller…? Att tillkalla läkare visar sig vara svårt. ”Alla kompetenta läkare är avrättade eller i Sibirien”. 

Efter konstaterat dödsfall utbryter kaos följt av ett häftigt intrigerande om makten. Skådespeleriet är riktigt lysande och tempot högt.

Det är roligt, absurt och förfärande trovärdigt. Med tanke på den politiska utvecklingen i dag på många håll i världen så känns tyvärr denna sortens maktkamp allt annat än osannolik. 

Regissör: Armando Iannucci.

Manus: Efter den franska serieromanen ”La mort de Staline” av Fabien Nury.

I rollerna: Jason Isaacs, Andrea Riseborough, Steve Buscemi, Olga Kurylenko, Jeffrey Tambor, Rupert Friend, Paddy Considine, Michael Palin med flera.

Premiär fredag 9 februari.

Titta på trailer här.

Moonee (Brooklynn Prince) och Halley (Bria Vinaite) i The Florida Project.

The Florida project

Det rika och fattiga livet i skarp kontrast

Den som har sett filmerna Moonlight eller American Honey relativt nyligen känner igen miljön i Florida. I detta fall ett billigt motell med fasta gäster som kämpar för sin existens och för att kunna betala hyran.

Det glittrande Disneyworld finns nära men anas bara i bakgrunden. Det är det rika livet och det fattiga i skarp kontrast. Nöjesparken är inget ställe för de ensamstående mammor och barn som får dagarna att gå genom att snatta i butiker och busa så gott de kan.

I fokus finns sexåriga Moonee (Brooklynn Prince) med sin vilsna unga och arbetslösa mamma Halley (Bria Vinaite). Mononee är fylld av optimism och humor. Hon och hennes vänner Scooty och Jancey är för små för att förstå att de lever under fattigdomsgränsen och gör det bästa av situationen.

Motellet sköts av den på ytan  bistre Bobby (Willem Dafoe) men som i själva verket fungerar som en fadersfigur och ömmar för Moonee och hennes små kompisar.

Dafoe har rätteligen hyllats för sin roll och har också Oscarsnominerats för bästa biroll. Regissören hittade den begåvade Bria Vinaite på sociala medier. Hon liksom den söta och den övertygande Brooklynn Prince lär vi få se mer av. 

Regi: Sean Baker.

Manus: Sean Baker och Chris Bergoch.

I rollerna: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe, Aiden Malik, Christopher Rivera med flera.

Premiär fredag 9 februari.

Titta på trailer här.