Krönika, Kultur

Ny film: Sara med allt sitt väsen

Sara Lidman i arbete vid sitt skrivbord.

Förra året kom Livets Pris – Sara Lidmans afrikanska resa av regissören Åsa Faringer, där Sara Lidmans engagemang mot apartheid och hennes vistelse i Sydafrika skildrades. Nu kommer filmen om hennes skrivande och andra engagemang, Sara med allt sitt väsen av regissören Gunilla Bresky.

Dokumentären är ingen redogörelse från födelse till död men startar med den 6-åriga Sara som går i skogen och väljer ut en ståtlig gran som hon gör till sin vän. Men Sara väljer människorna och bokstäverna istället och granen dör.

År 1941 börjar Sara skriva dagbok och filmen baseras på hennes egna ord. Hon blir författare med ett säreget språk. Hon engagerar sig i motståndet mot Vietnamkriget och för gruvarbetarnas villkor.

Hon är förälskad i sin bästa väninnas man, men träffar senare sin stora kärlek Leif som sorgligt nog dör efter några år. Hennes kärlekshistoria med en gift man i Sydafrika nämns överhuvudtaget inte.

Inte heller hennes engagemang där som gjorde att hon kastades ut ur landet.

Sara Lidmans många romaner beskriver kolonialismen och livet i norra Sverige.
Den nya filmen om
henne är poetisk och vacker och utan ett uns av kritik.

 ”Tänk att det funnits en kvinna som hon i Sverige, som kunde, som vågade, som gjorde skillnad”, säger regissören Gunilla Bresky.

Regi: Gunilla Bresky
Musik: Johan Ramströms specialskrivna  filmmusik
Dagboksröst: Ellenor Lindgren framförd av Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av Peter Nordahl

Premiär onsdag 8 november

Se trailer

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren