Samhälle, Upplevt

Nya Karolinska – vackert, välkomnande och ljust

Foto: Ingrid Lindgren.

En av världens dyraste byggnader, så har det hetat om Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Totalkostnaden lär ligga på runt 18,5 miljarder.

Skandalerna har avlöst varandra under den långa byggtiden, medierna har frossat i allt som gått snett, och alla generösa avtal som landstingspolitiker av olika kulörter skrivit på.

Men nu är det mesta på plats, och vi som är patienter och anhöriga möts av en miljö som är ljus, luftig och välkomnande.

Foto: Carin Tellström, Karolinska Universitetssjukhuset.

Innanför den stora huvudentrén på Eugeniavägen 3 öppnar sig en enorm inomhusgård, där tydliga skyltar i snygg design gör det lätt att hitta till information, kassor, apotek med mera. Där finns även värdinnor från Röda korset som vid behov lotsar förstagångsbesökaren rätt.

Det finns generöst med sittplatser där man kan slå sig ner och bara iaktta livet runt omkring , caféet och restaurangen rymmer många gäster, och alla delar tillsammans skapar en inbjudande känsla.

Caféet på entréplanet heter Livet…. Foto: Ingrid Lindgren.

Mot gatan ligger – fantastiskt nog – anrika Vetekatten som har startat en filial i den nya sjukhusbyggnaden med sina klassiska mumsiga bullar och bakverk.

Fikadags på Vetekatten.

Träpaneler pryder entréhallens väggar.

Det är först när man letar sig upp via en av de generösa och snabbgående hissarna som den riktiga sjukhusdoften börjar märkas.

Även här är det ljuset som dominerar, många korridorer är extrabreda, och många vetter in mot stan med stora fönsterpartier.

Ett enormt, osignerat, konstverk bildar fond i stora entréhallen.

Så här långt känns även lokalerna rena och fräscha, måtte det få hålla i sig länge till. Minnet från skitiga och dåligt städade utrymmen i de gamla lokalerna sitter fortfarande starkt på vår näthinna.

Från hissarna blickar man ner på en grön oas.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren