Folk, Kultur, Skrivit, Tyckt

Nya pensionärsligan dagsaktuell feelgood

ara

Samuel Bross har läst Catharina Ingelman-Sundbergs Rån och inga visor.

Nu har tredje delen av Catharina Ingelman-Sundbergs serie om pensionärsligan kommit! Hon – och ligan – har nu börjat tänka i vidare banor.

De fem i ligan inser att om man ska råna banker för att förbättra situationen inte bara för sig själv utan för den större grupp de tillhör, pensionärerna, räcker det inte med ett simpelt bankrån då och då. Det inbringar någon eller några miljoner, men de försvinner ganska fort om man inte bara ska tänka på sig själv och sina numera ganska dyra vanor.

Följaktligen måste man tänka stort! Föga anade Ingelman-Sundberg när hon skrev boken att temat i den skulle vara dagsaktuellt! Hon inriktar sig nämligen på det som nutilldags är på allas läppar och i alla diskussionsfora på nätet, skatteflyktingarna!

Hon frågar sig nämligen om man nu gömmer en massa skattepengar som i vanliga fall skulle komma det allmänna till del, har man då rätt att utnyttja detta allmänna som alla andra betalt men som man själv undkommit?

Och eftersom pensionärerna själva hör till dem som blivit missgynnade när skattepengarna fördelats anser hon att ligan har all rätt i världen att ta tillbaka det som gruppen tillhörer.

Det som är så bra med den här sortens feelgoodromaner är att huvudpersonerna inte det minsta är plockade ur hjältegalleriet. I stället försöker de att göra så gott de nu kan, med hänsyn tagen till både ålder, syn- och hörselförmåga samt tekniskt kunnande.

Det är inte det lättaste att hantera en multimiljonyachtsmotor när man är van vid en hederlig Volvo Penta, eller styra skylifts och moderna sopbilar när blåsan tränger och tiden är knapp …

Ligan är mer kreativ än tidigare. Inte nog med att den uppfinner nya metoder för att suga pengar ur bankerna utan att några märker det, den börjar också tänka på pensionärsgruppens behov i stort. Ungdomsgårdar, ungdomsfilmer, pubar och barer för den yngre medelklassen finns i varje gathörn, men varför ordnas ingenting för äldre, frågar de sig med berättigad harm.

I stället för att vänta på att någon lämplig politiker ska svara på det, tar ligan själv saken i egna händer och inrättar ett pensionärsdisko med gamla vinylgodingar och dessutom en hörna för speeddejting! Det finns många ensamma gamlingar därute, som behöver både sällskap och mänsklig värme!

Och ska man ordna med äldreboende av klass bör man mer tänka i form av aktivitetscentrum än förvaringsboxar, som nutida beslutsfattare plägar göra. Åt dem som sett till att det här samhället hör till toppenländerna i världen bör man ge det bästa samhället kan åstadkomma, inte sant?

Det är kontentan i Catharina Ingelman-Sundbergs senaste bok och när man ser vad som kan åstadkommas i den vägen är man benägen att hålla med hela vägen.

Och det märks att författarinnan haft ogement roligt när hon skrivit den! Många skratt och fniss får man med sig. Med smittande humor och en välplanerad stöt kommer man långt!

Rån och inga visor av Catharina Ingelman-Sundberg. Forum. Pris ca 160 kr.

 

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren