Folk, Sagt, Upplevt

Nya vittnen driver fram ny utredning om Dag Hammarskjölds död

Dag Hammarskjöld.

Dag Hammarskjöld på en målning i Hammarskjöldmuseet i Ndola, den plats där planet kraschade. Foto: Karin Alfredsson

LUSAKA. På måndag ska FN fatta beslut om att tillsätta ännu en utredning om flygplanskraschen där FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom i skogen i Kopparbältet i nuvarande Zambia 1961.

Ett tiotal nya vittnen, en svensk tjänsteman, en f d ärkebiskop och en brittisk forskare har varit med att driva fram utredningen.

–  Jag hoppas att en ny utredning kan komma åt hemliga amerikanska dokument, såsom avlyssningsinformation från den aktuella natten. Dessutom kan kanske hittills sekretessbelagda SÄPO-dokument offentliggöras, liksom röntgenbilder som togs på Hammarskjöld efter hans död, och annat som finns i brittiska och franska arkiv, berättar SIDA-tjänstemannen Göran Björkdahl, som på ledig tid letat rätt på och intervjuat tio vittnen till kraschen.

–  FN-tjänstemannen Brian Urquhart som jobbade nära Hammarskjöld har förmodligen mer att berätta. Han lever och är 94 år. Vilka hemligheter sitter han på?

–  Och Hammarskjölds djupa konflikt med statscheferna i USA, England, Belgien och Frankrike under hans sista veckor i livet borde utredas närmare. Nu när Kalla Kriget är över och arkiven kan öppnas.

Planet störtade 18 september 1961

Dag Hammarskjölds plan, en DC6B med beteckningen SE-BDY och med svensk besättning, störtade på natten till den 18 september 1961, 15 kilometer väster om Ndolas flygplats.

Här hittades Dag Hammarskjöld död. Foto: Karin Alfredsson

Här hittades Dag Hammarskjöld död. Foto: Karin Alfredsson

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare med uppdrag att medla i den så kallade Kongokrisen, som uppkom då Kongo blev självständigt år 1960. Provinsen Katanga bröt sig ut och efter ett år utbröt plötsligt krig mellan Katanga och FN-trupper, bl a från Sverige. Hammarskjöld flög till Ndola för att förhandla med Katangas ledare Moise Tshombe.

Göran Björkdahl.

Göran Björkdahl har letat fram tio nya vittnen.

En lördag för några veckor sedan åker vi tillsammans med några vänner med bil upp till staden Ndola i norra Zambia, bland annat för att besöka Hammarskjöldmonumentet, ett minnesmärke som uppförts där planet störtade. Det är en välskött men ganska liten park med ett monument och museum. Museibyggnaden är för övrigt byggt som ett flygplan med ett tak som ser ut som en cockpit.

Jacob Pirhi.

Jacob Pirhi. Foto: Karin Alfredsson

Där träffar vi föreståndaren Jacob Phiri, en engagerad och ordrik man.

– Jag är ganska säker på  att det var ett attentat, säger han.

– Och kolonialmakten var inte intresserad av att ta fram sanningen.

Hittade en plåtbit med fem mystiska hål

Det finns många frågetecken kring olyckan och många spekulationer kring vad som hände och vilka som eventuellt låg bakom. Den svenske biståndsarbetaren Göran Björkdahl blev intresserad 2006, när hans pappa, som jobbat för ILO i Zambias huvudstad Lusaka i många år, städade garaget i Salbohed, en liten ort i Salatrakten. Här hittade Göran en plåtbit med fem mystiska hål, som hans pappa fått som souvenir från flygplatschefen i Ndola. Plåtbiten påstås komma från Hammarskjöldplanet.

-Året därpå träffade jag Moses Chimema, ett ögonvittne till kraschen. Han berättade en fantastisk historia om vad som hände under olycksnatten, berättar Göran,

Ndola.

Ndola.

Göran Björkdahl tog hjälp av Jacob Phiri, som var väl bekant med trakterna runt Ndola, och på semestrar och annan ledig tid cyklade de runt i området och letade efter vittnen.

Det gjordes visserligen två utredningar åren efter kraschen, men de flesta ögonvittnen brydde man sig inte ens om att förhöra. Många Ndolabor hade kunnat berätta vad de sett och träkolarna vid de många milorna som fanns i skogarna runt olycksplatsen borde ha varit viktiga informationskällor.

Men det var fortfarande kolonialmakten som styrde och uppenbarligen ville man inte ha några vittnesmål från de vanliga, svarta människorna i området.

Dessutom var kalla kriget i full gång och de olika blocken slogs om herraväldet över de afrikanska länderna. En del kolonialister ville också göra Nordrhodesia, som Zambia då hette, till ett nytt Sydafrika med apartheid.

Starka industriella intressen

Och så fanns det starka industriella intressen i gruvnäringen, framför allt när det gällde kopparn – Zambias största naturtillgång. En teori var att det var mäktiga kapitalintressen som låg bakom flyghaveriet.

Dag Hammarskjöld. Foto: en.wikipedia.org

Dag Hammarskjöld. Foto: en.wikipedia.org

De tio vittnen som Göran Björkdahl och Jacob Phiri letade upp kunde berätta olika saker från olycksnatten:

”Jag såg ett plan som cirkulerade runt flygplatsen flera gånger, men när planet skulle landa var ljuset på landningsbanorna släckt”

”Jag och min fru satt ute för att se till att ingen stal våra kycklingar, när vi såg ett flygplan vända och så kom det en explosion och det började brinna högst uppe på flygplanet”

”När kraschen inträffade var jag i min pappas hus och folk runtomkring började skrika – titta på flygplanet, det brinner och så kom en stor explosion”

”När planet hade cirkulerat runt två gånger kom det ett mindre plan som verkade lättare och snabbare, det passerade över det större planet och så började det stora planet brinna”

”Sen såg vi ett annat flygplan närma sig det större planet och plötsligt började det brinna”

Harold Julien, amerikansk säkerhetsofficer och Koreaveteran, ingick i Hammarskjölds sällskap och var den ende som överlevde kraschen, men hans njure var svårt skadad och han avled fyra dagar efter kraschen. Läkaren som vårdade honom skrev i ett email till Göran Björkdahl:

– Den här episoden är ett av mitt livs stora misslyckanden. Jag frågar mej fortfarande varför inte USA skickade någon hjälp med att evakuera och rädda  en medborgare som håller på att dö.

Den brittiska forskaren Susan Williams, som skrivit boken Who killed Hammarskjöld, som kom ut 2011, 50 år efter olyckan, gjorde en djupgående analys av den stora informationsmängden och hävdade att det var ett attentat och att den nordrhodesiska statens, nuvarande Zambia, utredning bara var en enda stor mörkläggning. Undertiteln på boken är f ö ”UN, The Cold War and White Supremacy”, dvs ”FN, Kalla kriget och Vitt herravälde”.

Den svenske f d ärkebiskopen KG Hammar har också engagerat sig i fallet efter ett besök i Zambia 50 år efter olyckan. En internationell juristkommission, som också engagerat den tidigare rättschefen vid FN Hans Cornell, tillkom på bl a Hammars initiativ och förordade 2013 att FN tar upp fallet på nytt.

Annika Söder. Foto: daghammarskjold.se

Annika Söder. Foto: daghammarskjold.se

Den svenska Alliansregeringen med utrikesminister Carl Bildt i spetsen har varit rätt kallsinniga kring kravet på en ny FN-utredning. Det gäller dock inte den nya rödgröna regeringen som ställt sig bakom kravet på en ny förutsättningslös utredning. Den socialdemokratiska kabinettssekreteraren Annika Söder har förresten tidigare varit exekutiv direktör för Dag Hammarskjölds minnesfond.

Lästips: The Guardian, Rappler, SVT Opinion

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren