Äkta bubblor hör nyårsafton till.

Ta champagnen till välkomstdrinken och vanligt mousserande till tolvslaget. Det är onödigt med riktig champagne till tolvslaget efter en god middag. Ingen märker skillnaden.

Personligen brukar vi dricka champagne som välkomstdrink och fortsätta med den till förrätten.

Om du vill dricka riktigt god champagne nästa nyår: köp flaskorna nu och lagra dem hemma till nästa år.

Man måste inte ha en vinkyl. Det går bra om man sparar champagnen längst inne i en garderob, bara det det är jämn temperatur, mörkt och lugnt. Temperaturen kan vara vanlig rumstemperatur.

Om du vill testa hur en champagne smakar efter ett års lagring kan du öppna flaskan dagen innan du skall dricka den, och bara dricka ur en liten skvätt.  Förslut den sedan med en s k champagnestopper.

Öppna flaskan nästa dag tillsammnas med ytterligare en flaska av samma sort och jämför. Flaskan som du öppnade dagen innan smakar mycket fylligare och rundare.

Tips till Nyåret 2012

Fransk champagne.

Champagne

7895 Michel Gonet Prestige, B de B, brut nature (mycket torr och frisk) 339 kr.

7546 André Clouet, Silver brut nature, (mycket torr och frisk) 289 kr.

7549 Pol Roger, brut réserve  367 kr – favorit.

Bubbel till tolvslaget

Spansk cava.

7776 L´Hereu de Raventós i Blanc, Cava, Spanien 99 kr.

7887 Domaine Ste Michelle brut, Washington State, USA 99 kr – favorit.