Krönika, Samhälle, Sport

Nyfiken Grå – veckobrevet

Den unika fotbollsprofilen

Jag hoppas att många läste om Lennart Johansson, den legendariske fotbollsgestalten, känd över hela världen, som Sune Sylvén gav en mycket personlig bild av i veckan.

Det var en man som, på ett unikt sätt, stod upp i sportens värld, en värld som har utsatts för mycket ruffel och båg genom åren. Tiden som gått har ju också visat att en del av dem som rufflade så småningom blev avslöjade och fick lämna sina positioner.

Men hur många som ändå fick sitta kvar och fortsätta att bedriva sitt fula spel vet vi samtidigt inte så mycket om.

Fascinerande unga människor

Visst känner vi väl ofta en sann glädje när vi möta den andra sortens personer, de som vågar stå för sin sak även om åsikterna kanske inte alltid är så populära.

Aina Bergvall gjorde i veckan en fantastisk jämförelse mellan dagens unga Greta Thunberg, som imponerar på en hel värld genom att, som skolflicka säga sådant som kan ge vår värld en chans framöver, och vars ord går in hos både gamla och unga – henne som Aina jämförde med en liten tös från Argentina – Mafalda – en seriefigur som skapades av den satiriska tecknaren Quino.

Det var en flicka som älskade sin jordglob och kämpade för jordens välbefinnande i stort sett varje dag i över tio år.

Det var många som älskade Mafalda men också många som säkert retade sig på hennes åsikter om det mesta från skola till storpolitik. Likheten finns mellan då och nu.

En annorlunda kvinna

I kommande veckan ska vi,  bland mycket annat, få möta en kvinna som både skrivit böcker och roat oss från scenen.

Hennes bok, Mitt liv som gift, kom för några år sedan, och har roat mig på ett sätt som inte är så vanligt.

Kul; det är inte ofta man, som bokläsare, skrattar högt under läsningen.

Ögonöppnande; aj det där hade jag inte tänkt på förut men nu kommer jag aldrig att glömma det och rörande; hur orkar man leva med samma person genom hela livet samtidigt som det inte går att låta bli.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren