Krönika

Nyfikengrå – online only

Ill: sxc.hu

Online only. Alltså bara på nätet. Det var rubriken på ett föredrag som Sveriges Tidskrifter ordnade i veckan. Eftersom Nyfikengrå.se är ”online only” var det klart att vi skulle dit och lyssna.

Den som pratade, och som är författare till en nyutgiven bok med samma namn, heter Martin Schori och är veteran i den digitala nyhetsvärlden.

Det var fullproppat i salen med journalister från olika tidskriftsmedier som ville lyssna och lära. Alla i åldern 25 till sisådär 45. Förutom jag själv då.

Vad blev budskapet? Jo, att man ska tänka på MÅLGRUPPEN, ANALYSERA data, inte vara fast i gamla papperstidningsbanor.

Helt enkelt ”ta avstamp i det digitala”. Något som är betydligt lättare sagt än gjort både för unga och gamla journalister…

Lite statistik fick vi också på vägen. Som att unga personer kollar sin mobil i snitt 387 gånger om dagen (!!!). Och att vi äldre gör det, men inte (ännu) lika ofta, i snitt 100 gånger om dagen. Siffrorna kommer från en engelsk studie av TouchPoints.

Från filmen Tore Wretman - kökspojken. Foto: Gastronomy Film Sweden.

Från filmen Tore Wretman – kökspojken. Foto: Gastronomy Film Sweden.

En gastronom att minnas

I dagarna skulle Tore Wretman, en av det svenska kökets giganter, ha fyllt 100 år. SVT uppmärksammar honom med att återsända en dokumentärfilm från 2015av Peder Carlqvist och Agneta Liljeqvist.

– Hans betydelse för gastronomin i Sverige är enorm, hur han har utvecklat yrkeskunskaperna men också helheten av en restaurangdrift. Jag minns när vi stod i köket tillsammans 1996 och gjorde Toast Skagen och kåldolmar. Då grät folk för att det var så gott, skriver Christer Lingström på aretskock.se

Tio punkter för världens gamlingar

På Nyfikengrå veckan som gått har vi berättat om en rapport från världshälsoorganisationen WHO. I tio punkter har de listat sådant som världens alla länder måste göra för att bättre klara av alla sina åldrande befolkningar.

Samuel Bross har läst Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt Brattström:

-Jag uppfattar det inte som en bok där ”Hon” hela tiden vinner debatten, utan snarare speglar ett krig där slagen böljar fram och tillbaka. Ibland verkar det som om de ska försonas, och man hoppas.

Och så har vår spejare och duktiga fotograf i norr Gunilla Falk gett oss en vårrapport: -Vårfåglarna har kommit, sädesärlan håller till nere vid älven för att få tag på de insekter som kommit, på vallen är det fortfarande snö.

Med mycket mera.

God läsning!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren