Folk, Kultur

Nytt på filmduken – mode, hundar och så Rolf Lassgård

Eva (Aurora Lindseth-Løkka) kläs fin av barnflickan Hannah (Kjersti Tveterås) och fadern Gustav (Rolf Lassgård) inför ett kalas i byn.

Lejonkvinnan

Varmt och vackert om det avvikande

Vackra miljöer som är lika vackert fotograferade. Detta är en mycket vacker film om en annorlunda människa och ett liv som tar oväntade vändningar.

Rolf Lassgård är, i sin första filmroll efter succén med En man som heter Ove, mycket bra som den ambivalenta fadern till Lejonkvinnan Eva. Det handlar om rädslan för det främmande och om att vilja tillhöra gemenskapen trots ett avvikande utseende. Men också om kärlek och värme som ser bortom ytan.

Berättelsen utspelar sig mellan 1912 och 1937. Eva föds med en missbildning som gör att hennes hår under fostertiden inte faller av när det ska, hon är alltså luden.

Det blir en chock för fadern, som dessutom blir änkling då flickans mamma dör efter förlossningen. Pappan accepterar så småningom fakta men gör allt för att hålla Eva undan nyfikna och dömande blickar.

Eva visar sig vara en mycket intelligent flicka och vartefter åren går ger fadern efter för flickans behov av att fungera i samhället.

En norsk-svensk film med danska inslag. Ett gott nordiskt samarbete.

Regi: Vibeke Idsøe

Manus: Vibeke Idsøe efter Erik Fosnes Hansens roman

I rollerna: Rolf Lassgård, Connie Nielsen, Kjersti Tveterås, Burghart Klaussner, Aurora Lindseth-Løkka (Eva som 7-åring), Mathilde Thomine Storm (Eva som 14-åring) och Ida Ursin-Holm (Eva som 23-åring) med flera.

Premiär den 7 april.

The first Monday in May

Vogues chefredaktör Anna Wintour leder arbetet med järnhand inför öppningen av den framgångsrika utställningen China: Through the Looking Glass som öppnade med en gigantisk fest 2015 på The Metropolitan Museum of Art.

Mumma för modeintresserade

Är mode en konstform? 

Ja, hävdar Vogues chefredaktör Anna Wintour i regissören Andrew Rossis dokumentär The First Monday in May

”Mode är något som berör människor på samma sätt som konst och ska behandlas så”, säger Anna Wintour.

Filmen visar det arbete som läggs ner på den stora dräktutställningen China: Through the Looking Glass, som öppnade med en gigantisk fest 2015 på The Metropolitan Museum of Art.

Galan är Anna Wintours och hon styr den med järnhårda nypor in i minsta detalj. Hon gör detta varje år för att samla in pengar till museets verksamhet.

Vogues chefredaktör Anna Wintour leder arbetet med järnhand inför öppningen av den framgångsrika utställningen China: Through the Looking Glass som öppnade med en gigantisk fest 2015 på The Metropolitan Museum of Art.

I museets The Costume Institute arbetar den unge kuratorn Andrew Bolton som projektledare för utställningen – ett arbete som för honom över hela världen.

Vi möter många av de stora designers som medverkar, till exempel Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld, Wong Kar-wai, John Galliano, och vi får se massor av det kinesiskt inspirerade mode som skapats av bland andra Alexander McQueen och Yves Saint Laurent.

Så många som 40 klädskapare är representerade och de flesta är också med på den stora galaöppningen. ”Alla är där”. Även Jean Paul Gaultier, som i motsats till Anna Wintour säger: ”Modeskapare är inga konstnärer. Chanel skulle aldrig ha kallat sig det”.

Inför utställningen fanns en rädsla för att den skulle visa stereotyper av det kinesiska, men utställningen – den största som någonsin gjorts – blev en stor succé som så småningom gick vidare till London.

I filmen blandas dokumentationen av arbetet med bilder av kändisar iförda enorma kreationer under den enorma öppningsgalan på en av världens största modetillställningar. 

Det är en mycket intressant inblick i modevärldens toppskikt och en fröjd för den modeintresserade.

The First Monday in May är en dokumentär i samma anda som The September Issue och kommer från samma team som gjorde dokumentären Page One: Inside the New York Times.

Dokumentär.

Regissör: Andrew Rossi

Medverkande: Anna Wintour, Rihanna, Baz Luhrmann, Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier, John Galliano, Andrew Bolton med flera.

Premiär den 7 april.

Wiener-dog

Danny DeVito är en av ägarna till den tålmodige lille taxen i Wiener-dog.

Rörande och roligt om en hunds möten

Wiener-dog är flera historier i en om en samling udda människor vars vägar korsas av taxen som egentligen inte har något namn utan bara kallas Wiener-dog.

Den tålmodiga lilla hunden låter sig utan protester fraktas mellan olika familjer och ägare som alla på något sätt tvingas att lämna honom vidare. 

Wiener-dog verkar inte knyta an till någon utan har ett märkvärdigt lugn och slätstruket sätt som gör honom nästan utan personlighet. Hans ägare är å andra sidan riktiga personligheter.

Bland hundens ägare finns bland andra Greta Gerwig, Danny DeVito, Julie Delpy, Ellen Burstyn och Kieran Culkin. Idel kända skådespelare i denna rörande historia om en hund – men ändå inte om en hund.

Regissör: Todd Solondz

I rollerna: Danny DeVito, Greta Gerwig, Ellen Burstyn, Julie Delpy, och Kieran Culkin med flera.

Premiär den 7 april.

  1. agneta lundvall

    En ny fransk film – lite feel good- anmäldes för 1-2 veckor sedan i Svd men när kommer den till Sthlm?
    ”Agnes”

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren