Upplevt

Nytt på filmfronten

Sanna Lenken, t v, fick Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin för Min lilla syster.

Sanna Lenken, t v, fick Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin för Min lilla syster.

Mia Bjelkholm ger korta glimtar om det som sker i filmens värld:

Min lilla syster – drömmar som gått fel

Långfilmen Min lilla syster av Sanna Lenken är utvald som en av tre europeiska filmer att tävla om EFA’s Young Audience Award 2015. EFA, som står för European Film Academy, kommer att visa filmen i 25 städer runtom i Europa den 3 maj.

I Sverige ska filmen visas i Malmö. I varje stad bedömer en inbjuden publik de tre nominerade filmerna och utser vinnaren. Min lilla syster tävlar mot den italienska filmen The invisible boy och irländska You´re ugly too.

Min lilla syster är en film om drömmar som gått fel, syskonrivalitet och hur det kan vara att växa upp som ung tjej idag.

Filmen som får svensk biopremiär över hela landet den 18 september är en svensk-tysk samproduktion.

Bill Murray i St Vincent.

Bill Murray i St Vincent.

St Vincent – en Vietnamveteran och hans unge vän

Den 8 maj har St Vincent premiär. Den handlar om Vincent, spelad av Bill Murray, en Vietnamveteran och hans vänskap med en ung pojke. Men inte alla tycker att deras vänskap är en bra idé. St Vincent är en film om familjer, och vilka oortodoxa former de kan ta.

Daniel Craig vid starten av inspelningen av Spectre i Sölden i Österrrike. Foto: N/A  Copyright: © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions. All Rights Reserved.

Daniel Craig vid starten av inspelningen av Spectre i Sölden i Österrrike. Foto: N/A
Copyright: © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions. All Rights Reserved.

Spectre – för alla Bondfantaster

Bondfantasten har något att se fram emot. Den 24:e filmen om agenten med rätt att döda, Spectre, har premiär den 6 november.

För regin svarar återigen Sam Mendes och Daniel Craig återvänder för fjärde gången som James Bond 007.

Den förra filmen, Skyfall, är den största Bondfilmen genom tiderna och spelade totalt in 1,1 miljarder dollar världen över.

The secret in their eyes – en pensionerad jurists obesvarade kärlek

Thrillern The secret in their eyes berättar historien om en pensionerad jurist, som börjar skriva en roman i förhoppningen om att lägga ett olöst fall, och en obesvarad kärlek, bakom sig.

Filmen är skriven och regisserad av Billy Ray, som bland annat ligger bakom manuset till filmatiseringen av The hunger games och thrillers som State of play och Captain Philips.

I rollerna finns Julia Roberts, Nicole Kidman, Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave), Michael Kelly (House of Cards) och Dean Norris (Breaking Bad).

The secret in their eyes har tidigare filmatiserats i Argentina (El secreto de sus ojos), och vann då en Oscar för bästa utländska film.

Southpaw – om en oortodox boxares olycka

Jake Gyllenhaal i Sothpaw

Jake Gyllenhaal i Sothpaw

Jake Gyllenhaal har genomgått en förvandling till ett explosivt muskelpaket för filmen Southpaw. Den handlar om  Billy “The Great” Hope – regerande mellanviktsmästare i boxning, som med sin oortodoxa boxningsstil gjort sig känd som en brutal och offensiv fighter. Men en dag inträffar en olycka som får stora konsekvenser. I roller ses också Forest Whitaker, Rachel MacAdams, Rita Ora och Curtis ’50 Cent’ Jackson.

Southpaw har svensk biopremiär 7 augusti.

She´s Wild Again Tonight – en av tre långfilmsstipendiater

Shima Niavarani och Mando Diaos, Gustaf Norén gör huvudrollerna i Fia-Stina Sandlunds långfilmsdebut She’s Wild Again Tonight. Det är ett drama som manusförfattarna Fia-Stina Sandlund och Josefine Adolfsson beskriver som ”en operation i Strindbergs Fröken Julie”.

Fia-Stina Sandlund, en av tre som fått stipendium för att göra långfilm. Foto: fiastinasandlund.se

Fia-Stina Sandlund, en av tre kvinnliga regissörer som fått stipendium för att göra långfilm. Foto: fiastinasandlund.se

Det är den tredje filmen från Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium och den kommer att ha premiär på festivalen 2015.

Tillsammans med NonStop Entertainment, Telia, Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Europa Sound & Vision och Dagsljus, instiftade Stockholms filmfestival år 2011 tre långfilmsstipendier för kvinnliga regissörer, med syfte att lyfta fram kvinnliga talanger i början av sin karriär.

De filmer som tilldelats stipendiet är Sofia Norlins Ömheten, Amanda Adolfssons Unga Sophie Bell och Fia-Stina Sandlunds She’s wild again tonight.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren