Tipsat, Tyckt, Upplevt

Nytt på Nyfiken Grå: Filmtips!

Julianne Moore (Alice Howland)  Foto: Jojo Whilden

Julianne Moore (Alice Howland). Foto: Jojo Whilden

Ska vi gå på bio? Vad ska vi se? Två frågor man ofta ställer sig, och gärna vill ha hjälp med svar på.

Från och med i dag ger Nyfiken Grå tips  om aktuella filmer på bioduken. Vår nya bioskribent heter Mia Bjelkholm med ett mångårigt förflutet på SvD. I sin första rapport skriver hon om premiäraktuella Still Alice, och Trevligt folk, filmen om bandylaget i Borlänge som redan mer än 75 000 personer har sett:

1. Vi lider med Alice

Still Alice handlar om en framgångsrik professor i lingvistik som drabbas av en ovanlig och tidig form av Alzheimers och hur familjens sammanhållning sätts på prov av sjukdomsförloppet.

Julianne Moore, som spelar Alice fick en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll för sin rollprestation i filmen. Hon har också vunnit en Golden Globe och en BAFTA  för sin tolkning. Välförtjänta belöningar för en strålande insats.

Alzheimers sjukdom är vanligast hos personer över 65 år men kan uppträda betydligt tidigare. 2010 var mellan 21 och 35 miljoner människor i världen diagnosticerade med Alzheimers. Förekomsten av sjukdomen antas nå omkring 107 miljoner människor år 2050. Det är en utveckling som är katastrofal. Än finns ingen bot och när en familjemedlem insjuknar är påverkan på de anhöriga stor.

Alec Baldwin (John Howland)  Julianne Moore (Alice Howland)  Foto: Jojo Whilden

Alec Baldwin (John Howland) och Julianne Moore.
Foto: Jojo Whilden

Filmens Alice märker att hon börjar glömma och får svårt att orientera sig i kända miljöer. Hon söker själv läkare och vi får följa henne från en effektiv och vacker kvinna till en skugga av sitt forna jag. Julianne Moore gör en storslagen tolkning där hennes uttryck och kroppsspråk genomgår en trovärdig förändring och försämring.

Alec Baldwin spelar hennes stöttande make  John,  som tvingas göra svåra val. Kristen Stewart är lysande som den egensinniga dottern Lydia, som vägrar att låta sig styras men som är den som kanske visar sig starkast i familjen till slut.

Still Alice skildrar på ett realistiskt sätt sjukdomens obönhörliga gång utan att bli alltför sentimental och tårdrypande. Vi lider med Alice som tappert kämpar emot på alla sätt, men filmen lämnar henne innan det blir outhärdligt. En film som ger kunskap om ett gissel som många av oss på något sätt förmodligen kommer att komma i kontakt med.

Still Alice, amerikanskt drama efter en roman av Lisa Genova.

Regissörer: Richard Glatzer och Wash Westmoreland.

I rollerna: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart, Kate Boswoth.

Svensk biopremiär den 20 mars.

Det somaliska bandylandslaget tillsammans med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.  Stillbildsfoto: Skogkvist

Det somaliska bandylandslaget tillsammans med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
Stillbildsfoto: Skogkvist

2. Bandy mot alla odds

Mer än 75 000 besökare har sett den charmiga filmen Trevligt folk om somalier i Borlänge som bildar ett landslag i bandy mot alla odds.

Patrik Andersson, en lokal kändis, får en idé att samla ett gäng unga somalier med mål att delta i VM i Irkutsk i Ryssland. Killarna, som aldrig stått på skridskor, får mindre än ett år på sig att bli godkända som deltagare i VM. Målet är att åtminstone göra ett riktigt mål.

Resan dit är både underhållande och rörande. Och historien har inspirerat andra. I Borås har det startats ett bandylag, i Malmö har invandrare börjat spela brännboll och i Lindesberg har det bildats ett somaliskt curling-landslag.

Idrotten sägs ju förbrödra folken och filmen Trevligt folk – slogan för Borlänge – visar att det faktiskt kan vara sant.

Biopubliken – en blandad skara unga och gamla en onsdag mitt på dagen – applåderade när föreställningen var slut. Ett mycket gott betyg!

Trevligt folk, svensk dokumentär av Karin af Klintberg och Anders Helgeson.

Med Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Pelle Fosshaug, Patrik Andersson, Ahmed Hussein, Abdihakiin Mohamed.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren