Livsstil

Oändliga möjligheter

Jonas Hassen Khemiri bjuder på ett enkelt recept. Foto: Frankie Fouganthin/wikipedia

I vår lilla serie litterära måltider har turen kommit till Jonas Hassen Khemiri och hans roman Allt jag inte minns (Bonniers 2015) som tilldelades Augustpriset förrra året. Det är en tragisk historia om kärlek och vänskap. Två av bokens huvudpersoner bor i lägenhet i en Stockholmsförort och försöker leva så billigt som möjligt för att få råd med utelivet. Matlagning står inte överst på deras agenda precis. Men äta måste man. En av favoriträtterna kallas nudelkeso.

Så här beskriver författaren hur man lagar till den enkla maträtten:

”Vi åt nudelkeso och drack Castillo och det blev som en fredspipa. Nudelkeso var maträtten som Samuel lagade oftast. Receptet såg ut så här: Häll kokande vatten (gratis) på ett paket snabbnudlar (fyra för tio kr) och när det har svalnat lägger man på en klick keso (25 kr för ett helt paket). Sen på med lite örtsalt och peppar. Vill man vara riktigt lyxig kan man lägga på broccoli också.

– Hur ofta äter du nudelkeso egentligen? frågade jag.

-Inte så ofta. Inte mer än tre gånger per vecka. Men man kan ju variera smakerna. En dag kör man beefnudeln med paprikakeso, nästa vecka svampnudlar med lökkeson. Oändliga möjligheter.

Samuel höjde sitt glas. Vi skålade.”

Musik i köket: Lou Reed & David Bowie – Dirty Boulevard

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren