Läst

Oates skildrar dubbelmoralens USA

Foto: Ulla Montan

Älskade syster, den amerikanska författaren Joyce Carol Oates roman som gavs ut på svenska för ett par år sedan, är en bok om det amerikanska samhället mörka sida. Ett samhälle där man bedöms, och döms, efter sin sociala och ekonomiska position, om dubbelmoral och hyckleri.

Boken är inspirerad av en verklig händelse i USA år 1966. Sexåriga Jon Benét Ramsey hittas mördad i källaren i familjens hus. Hon deltog i skönhetstävlingar för barn. Mordet har aldrig blivit uppklarat.

I boken är det Skyler, Bliss Rampikes 4 år äldre bror som är berättaren. Han är 19 år när han börjar skriva, 10 år efter mordet på sin syster. Ett försök till terapi för att kunna minnas vad som verkligen hände.

Bliss, eller Edna Louise, som är hennes riktiga namn, vinner den första skridskotävling hon ställer upp i. Hon är bara fyra år och redan en stor begåvning. Från det ögonblicket lägger hennes mamma Betsey totalt beslag på sin dotter. Skyler, som hittills varit favoritbarnet, blir helt bortglömd. Bliss får inte ens gå i skolan utan får hemundervisning. Hon får vitaminsprutor för att orka med de tröttsamma träningspassen. Allt tillrättaläggs för att hon ska hinna träna så mycket som möjligt.

Utstyrd i den ena kostymen vackrare (eller sexigare, det finns alltid en söt liten spetsbyxa som tittar fram under den vippande kjolen) än den andra, vinner Bliss alla tävlingar hon deltar i. Det finns inte plats i hennes liv för något annat än skridskoåkning. Hon sminkas före varje framträdande, får håret tonat, det är till och med tal om att bleka hennes tänder. Bliss pappa Bix försöker ibland protestera, men han är alltför upptagen med sin karriär och är nästan aldrig hemma. Skyler älskar sin syster och försöker hjälpa och skydda henne. Samtidigt känner han sig åsidosatt.

När Bliss är nästan 7 år hittas hon mördad i familjens källare på juldagen. Ingen i huset har hört eller lagt märke till någonting. Familjen, som redan var i upplösning innan denna tragedi, hamnar nu i en mardröm. Journalister och TV-team framför dörren, de blir uthängda i alla medier. Betsey kommer med tiden att utnyttja situationen till sin fördel. Hon skriver böcker och intervjuas i TV om tragedin.

Joyce Carol Oates skildrar ett Amerika där man måste lyckas till varje pris, om det så är att dra nytta av sitt egets barns tragiska död.

Älskade syster, Joyce Carol Oates, Bonnier Pocket, ca 45 kr.

DN:s Malin Ullgren skrev bland annat så här i sin recension:

”…när jag kämpar mig igenom de 650 bulimiska sidorna tänker jag att Joyce Carol Oates hatar sina medamerikaner med en glöd och med en gladlynt mordiskhet i språket, som man annars hittar när Elfriede Jelinek hatar sina österrikare.”

Och SvD:s Mats Gellerfelt: ”…en läsning som bitvis är så plågsam att man ibland tvingas lägga boken ifrån sig. Åter är det den övre amerikanska medelklassen som är den förkättrade, som så ofta i amerikansk litteratur, där otäcka ting försiggår bakom prydliga villafasader.”

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren