Folk, Tyckt

-Oförskräckt ställer Ebba Busch Thor nationen på ända

Ebba Busch Thor. Foto: Kristdemokraterna.se

Ebba Busch Thor. Foto: Kristdemokraterna.se

Ebba Busch Thor, kvinnan som till slut spräckte Decemberöverenskommelsen, som fick den att DÖ – vem är hon?
Ledare för kristdemokraterna, ja. Nybliven mamma, ja. Fotbollsänka, nej.

Omskriven och ständigt i strålkastarljuset har hon varit sedan hon 22 år gammal och oförskräckt klev in i Stadshuset i Uppsala för att ta över kommunalrådsmanteln efter partibrodern Gustaf von Essen. Hon stegade vidare i stövletterna, utan att snubbla: slog ut nämnde partibroder von Essen i kommunalvalet 2010, utmanade partiordföranden Göran Hägglund när Mats Odell pretenderade på partiledarposten 2012.

Och kandiderade som förste vice ordförande för partiet vid rikstinget samma år men slogs ut av Maria Larsson. Och när samme Hägglund aviserade sin avgång 2015 anmälde hon höggravid att hon kandiderade till ordförandeposten.

Några veckor innan hon och den fotbollsspelande makten fick en son valdes hon enhälligt till partiordförande.
Olyckskorpar inom och utanför det egna partiet kraxade och tyckte inte att hon skulle vara partiledare och nyförlöst mamma samtidigt. Oavsett om det var teflon eller bara en osedvanligt stark självkänsla lät hon kritiken studsa tillbaka.

Och nu till synes lika oförskräckt och självklar ställer hon nationen på ända. Decemberöverenskommelsen, avtalet som de borgerliga partierna undertecknade med regeringen, tänker hennes parti hoppa av från.

I sitt inledningsanförande i fredags på partistämman förklarade hon att det är möjligt att hennes parti kommer att hoppa av från överenskommelsen. Så blev det och de kritiska rösterna har inte varit nådiga.

Från den borgerliga kanten har reaktionerna varit något dämpade och inte heller likriktade. Fältet ser alltså ut att vara helt uppbrutet. Nyval? Överenskommelse över blockgränsen mellan socialdemokrater och något eller några partier? Nationen väntar på svar.

I lokalpolitiken har Ebba Busch Thor kanske mera gjort avtryck i form av klara, säkra och lediga anföranden mer än i politiska beslut. Visserligen hade hon enligt egen utsago makt över två miljarder kronor till bland annat äldrevården Men här följde hon Allianslinjen med avskaffat omsorgsmonopol.

Kanske har hennes egen mormor satt spår i politiken men Uppsalabon i gemen torde knappast kunna formulera ett svar på exakt vad hon åstadkommit.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren