På Chesil Beach

Florence (Saoirse Ronan) är en ung, begåvad och ambitiös violinist från en välbärgad familj. Edward (Billy Howle) är en framåtsträvande ung man från enklare förhållanden. De båda träffas av en slump och blir väldigt förälskade – till förtret för Florences mamma (Emily Watson). Edward är inte vad hon hoppas på för dottern.

Historien utspelar sig till största delen i början av 1960-talet. Ungdomarna har en naiv syn på sitt förhållande. De är kära och träffas ofta och kysser och smeker varandra, men det stannar vid det. De blir övertygade om att de är ämnade för varandra och bestämmer sig för att gifta sig.

De två oskulderna tillbringar en ödesdiger bröllopsnatt på ett ödsligt hotell på Chesil Beach. Saoirse Ronan, som spelar Florence, känns igen från Lady Bird. Hon är ingen filmstjärneskönhet, men väldigt betagande och charmig.

Inför det fåniga drama som utspelar sig inträffar vill man bara skrika:  Bit ihop för sjutton! Filmen är trots allt en ömsint skildring av tiden när sex inte gick att tala om.

Skådespeleriet är skickligt utfört, även om filmen inte motsvarar förväntningarna på en filmatisering av en McEwan-roman. Slutet är det förväntade och därmed förtas en del av helhetsintrycket.

Filmen bygger på romanen med samma namn av Ian McEwan. Han anses vara en av Englands främsta författare. The Times har placerat honom på sin lista ”De 50 största brittiska författarna sedan 1945”.

Regissören Dominic Cooke har en bakgrund i Royal Shakespeare Company. Detta är hans långfilmsdebut.

Regissör: Dominic Cooke.

Manus: Ian McEwans bok efter den egna romanen På Chesil Beach.

I rollerna: Saoirse Ronan, Billy Howle , Emily Watson, Anne-Marie Duff med flera.

Premiär fredag den 15 juni.

Titta på trailer här.

Nick (Jorge Lendeborg Jr.), Simon (Nick Robinson), Abby (Alexandra Shipp) och Leah (Katherine Langford) är bästa vänner. De anar inget om Simons hemlighet.

Love, Simon

En snäll historia om att finna sig själv

 Det är en total idyll. Simon Spiers (Nick Robinson) liv verkar vara helt perfekt. Han tycker till och med väldigt mycket om sin yngre syster och sina föräldrar. Han har trevliga kompisar och inga problem i skolan.

Men han har en hemlighet. Han har upptäckt att han är gay. Och det är inget han vill skrika ut, åtminstone inte än. Hans bästa kompisar och klasskamrater anar inget och Simon gör sitt bästa för att dölja sanningen, men han känner ändå en stor längtan efter att ”komma ut”.

På nätet får han kontakt med en ung kille som han förstår går på samma skola som han själv och som också är gay. De två ungdomarna startar en mejlkonversation utan att Simon vet vem hans brevvän är. Titeln Love, Simon syftar på Simons hälsningsfras i slutet av mejlen.

Det blir förvecklingar och lite drama kring kärlek och vänskap. Den stora frågan är vem skolkamraten är som mejlar under falskt namn. Filmen är en snäll historia om svårigheten att finna sig själv och kärleken. 

Regi: Greg Berlanti.

Manus: Isaac Aptaker och Elizabeth Berger. Manus är baserat på romanen Love, Simon av Becky Albertalli.

I rollerna: Nick Robinson, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr, Miles Heizer, Keiynan Lonsdale, Logan Miller, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Tony Hale med flera.

 Premiär fredag den 15 juni.

Titta på trailer här.