Krönikor, Läst, Skrivit, Tipsat

Ordbok som lockar till läsning

Det är inte ofta man sitter med en ordbok framför sig och bara vill läsa mer och mer. Men detta händer, jag lovar, om man börjar bläddra i en ordbok som nyligen kommit ut på förlaget Morfem:

Birgitta Agazzis Nyord i svenskan med den inbjudande undertiteln Blogg, fulbryt, pudla, rondellhund och andra nytillskott från A till Ö.

Du kan slå upp vilken sida som helst, dyka ned på vilket ord som helst – och du är fast. Först kollar man ordet, därefter betydelsen och det sammanhang det först dök upp i och när detta skedde. Och sedan, ja, sedan fortsätter man med nästa ord och nästa och nästa …

2 000 nyord

Nyord i svenskan är en uppföljare till Språkrådets båda tidigare samlingar av nyord som tillsammans täcker perioden från 1940-talet fram till millennieskiftet. I den här boken presenteras cirka 2 000 nyord, från abortturism till överviktskirurgi. Mellan dessa båda ord kryllar det av lånord och olika typer av nybildningar som vi språkbrukare av olika anledningar tyckt oss behöva under 2000-talet.

Varje uppslagsord åtföljs av betydelsedefinitioner och bakgrundshistoria i form av autentiska exempel och första kända förekomst. Ibland, om behov anses föreligga, får vi också upplysningar om uttal och böjning (gäller exv. barista). Och värt att lägga märke till är att om ett uppslagsord förekommer i flera former så är den form som står först bäst från språkvårdssynpunkt. Som i ”nätdejtning eller nätdejting”.

Listan över lån från engelskan hur lång som helst

Nyord i svenskan innehåller också en lång och informativ inledning. Här får vi veta inte bara hur insamlings- och urvalsprocesserna gått till. Här redovisas också allt vi behöver veta om ordbildning och inlåningsstrategier.

Det kommer inte som någon direkt överraskning att listan över lånen från engelskan är hur lång som helst. Jag fastnar för två ord som jag tagit till mig helt nyligen: chilla i betydelsen ’mysa’ och tween/tweenie med innebörden ’barn i åldersgruppen 9–12’. Helt nyligen!? Ibland ligger man efter. Båda orden har enligt ordboken förekommit i svenskan sedan sent 90-tal …

I inledningen tar författaren också fasta på nyordens förmåga att spegla sin samtid. Med rubriker som ”Klimathotet”, ”Genusfrågan och hbt” eller ”Mobilen och sociala medier” påminns vi om vad som varit aktuellt under de senaste åren.

Eller vad sägs om ord som koldioxidbanta, henifiera, mobilmissbruk, selfie och selfiepinne?

Språket lever och förändras. Sällan ser man det så tydligt som i en ordbok av den här kalibern.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren