Livsstil, Tittat

Ordknappt när kvinnorna tog makten

Beskyddarna.

Beskyddarna

Beskyddarna är en film om hur det var när kvinnorna tog hand om arbetet. Inte bara på landsbygden, utan även i städerna.

För första gången var det de som körde tågen, arbetade i fabrikerna och framställde ammunition. De visade sig vara mer än kapabla. Men när männen återvände fick kvinnorna återvända till sina tidigare positioner. Det här har regissören Xavier Beauvois sagt om sin film. Men jag tycker inte att det stämmer med mitt intryck.

På den franska familjen Paradiers gård sliter kvinnorna när sönerna och dotterns make är inkallade i första världskriget. Arbetet med gården är hårt och de behöver hjälp. Hjälpen kommer i form av en piga, Francine (Iris Bry) som är både trevlig och arbetsam. Hon får stanna på gården även när skördetiden är över och trivs med familjen trots husmoderns, Hortense (Nathalie Baye), kärva sätt.

Men männen kommer hem på permission och det blir trots allt relationen och problemen till dem som blir huvudsaken. Och av fler kvinnor i arbete än dem på gården ser vi inte.

Det är svårt att veta vad titeln Beskyddarna, Les gardiennes, syftar på. Filmen är två timmar lång och det är många långa scener och väldigt lite dialog. Det mesta arbetet utförs under tystnad.

Iris Bry är väldigt bra i sin roll som Francine, halvt kvinna, halvt ängel.

Regi: Xavier Beauvois.

Manus: Xavier Beauvois, Frederique Moreau, Marie-Julie Maille.

I rollerna: Nathalie Baye, Laura Smet, Iris Bry, Cyril Descours, Gilbert Bonneau med flera.

Premiär fredag den 18 januari.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren