Upplevt

På fyra hjul genom Europa, del 1

Trångt på vägen i Italien. Foto: Ingrid Lindgren

Ta bilen genom Europa, hur klokt är det egentligen? Det kostar tid, det kostar bränsle, övernattningar, och ja, en hel massa mil med bilen. När man kan svischa till Rivieran på tre timmar för några tusenlappar med SAS eller Norwegian?

Ibland får förnuftet vila och lusten ta över. Alltså bestämde vi oss för att denna höst köra de 300 milen till Nice, utan att ha alltför bråttom. Och fick upplevelser på köpet som vi aldrig kunnat drömma om.

Vi fick en hel del goda råd innan avfärd. Men också önskemål om att själva berätta om våra erfarenheter. Och kanske något om vad man bör tänka på som 60-plus-bilist.

Resrutten.

Hur välja när det finns oändligt många valmöjligheter? Så svårt var det inte. Vi la ut Europakartan på datorn, med en pappersdito bredvid, och funderade fram och tillbaka. En sak var given på förhand: Vi skulle stanna till hos nyfunna vänner med vingård och värdshus à la Grythyttan i södra Österrike. Rutten skulle med andra ord bli rätt östlig. Efter en del diskussioner blev den så här:

Dag 1: Stockholm- Rostock (färja Trelleborg-Rostock). 67 mil.

Dag 2: Rostock-Dresden. 42 mil.

Dag 3: Dresden-Prag. 15 mil.

Dag 4-6: Prag-Gamlitz i södra Österrike. 56 mil.

Dag 7: Gamlitz-Trieste via Slovenien. 26 mil.

Dag 8: Trieste-Pisa-Nice. 82 mil.

Prag bjuder på trevligt gatuliv. Foto: Ingrid Lindgren

Vissa dagar blev mastiga, framför allt första och sista dagen. Men vi hade turen att i princip aldrig hamna i stora trafikstockningar. De flesta Europavägar är snabba motorvägar med hastigheter på 130 km. I Tyskland finns det sträckor med fri fart, men inte alls så många som förr. Tempot är för det mesta relativt lugnt. Värsta sträckan var nog den mellan Trieste och söder om Modena, där ligger lastbilstrafiken tät som ett enda långt pärlband från öst till väst. Att det ändå rullade på så bra var rena undret.

Läs i nästa avsnitt om hur man tar sig fram med hjälp av en gps och hur du hittar ett bra boende.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren