Upplevt

På fyra hjul genom Europa, del 2

Hit the road Jack, med en gps. Foto: Ingrid Lindgren

Att hitta.

Det där med att sitta med karta i knäet och leta sig fram i främmande länder och städer kan man glömma. Nu är det ”Ingrid” som gäller!
Alltså den automatröst (hon heter faktiskt Ingrid) som vänligt och lugnt talar om för oss i kupén när det är dags för nästa avtagsväg, var vi ska köra i rondellen där framme osv. Utan vår Garmin hade resan aldrig gått så smidigt. Det är en gps, en apparat stor som en smartphone, och ett litet elektroniskt underverk som – nästan – aldrig tar fel på vägen. Man matar in resmålet, och vips kan den börja ge sina instruktioner.
Inte minst när vi skulle ta oss runt och ibland in i stora städer var den till ofattbar stor hjälp. Hotellet i Prag blev en baggis att hitta till, liksom det lutande tornet i Pisa, när vi kommit så långt.

En del sevärdeheter är lätt att hitta till. Foto: Ingrid Lindgren

Var ska vi bo?

Att leta hotell gör väl varenda människa nu för tiden på nätet. När vår resrutt väl var utstakad började vi titta efter trevliga ställen att stanna till vid. Den sajt vi framför allt använde var viamichelin.com. Där finns alla möjliga hotell, med länkar, bokningsmöjligheter osv på den plats man valt. Men också Guide Michelin-hotell, som inte alltid är i den översta prisklassen.
Våra val funkade varje gång. I Rostock hamnade vi på Die kleine Sonne, som visade sig ligga mitt i den charmiga nordtyska staden med nära till allt. I Dresden valde vi ett litet personligt hotell, Privat, i ett villakvarter. Klart prisvärt, dessutom var restaurangen ett riktigt fynd.

Design i Prag. Foto: Ingrid Lindgren

Hotellet i Prag blev vi tipsade om, Hotel Josef. Det kostade visserligen mer än de andra, men var ett stiligt designhotell och låg nära alla sevärdheter mitt i smeten. I Gamlitz bodde vi bekvämt på värdshuset Sattlerhof i naturskön miljö och vinodlingar så långt ögat nådde. Den återstående övernattningen blev hotell Eden i Sistiana strax utanför Trieste, som vi bokade dan innan. Helt ok, men här trilskades wifin och trafiken på gatan brusade väl mycket.

Nästa (och sista) avsnitt i vår Europaodyssé handlar bland annat om hur man hittar bra mat- och fikaställen längs vägen.

Ni som inte har läst del 1 av vår berättelse kan göra det här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren