Upplevt

På fyra hjul genom Europa, del 3

Lämpligt för en söndagslunch. Foto: Ingrid Lindgren

Längs vägen.

Man kan ju inte bara köra på mil efter mil. Kaffe och något att äta behövs emellanåt. Hur hittar man till de ”rätta” ställena? Här får man helt gå på känn. Den som inte vill chansa kan åka in på en Motorest (som motorvägsfiken i Tjeckien heter) och ta en bit mat eller en kopp kaffe. Men så enkelt ville vi inte göra det. När kaffesuget tilltog på förmiddagarna kollade vi var det kunde finnas en lämplig by eller mindre stad i närheten, och så av vid första bästa avfart.

Rastplatspicknick. Foto: Ingrid Lindgren

Kaffedrycken kunde ibland spela oss ett spratt, vi kammade noll någon enstaka gång och fick vända tillbaka till stora motorvägen. Men för det mesta hamnade vi på små fina platser, man inte visste fanns, där det alltid gick att få en kopp kaffe med en god kaka till. Vid ett tillfälle, en söndagsförmiddag i Tjeckien, kom vi till ett stort ödsligt torg. Längst in i hörnet stod bilar parkerade alldeles intill det som visade sig vara byns krog. När vi kom in i lokalen satt det fullt med folk och åt, fast klockan inte ens slagit halv tolv. Snabbt bestämde vi oss för att här fick det bli tidig lunch i stället, och kaffe på maten. Ett klokt beslut, vi serverades vällagad mat av tjeckiskt lite stabbigt snitt som höll oss mätta för resten av dagen.

 

Rostock. Foto: Ingrid Lindgren

Att tänka på.
•    Vi tog ingen extra reseförsäkring, allt ingick i bil- och hemförsäkringarna.
•    Vi kollade igenom några sajter om att bila i Europa, men det mesta gav sig självt.
•    Vi packade med två orangea västar, som flera länder kräver att man har, om man behöver stanna till.
•    I Tjeckien, Österrike och Slovenien ska man ha en betald så kallad vignette för att kunna köra på deras motorvägar. Det framgår tydligt var sådana säljs när man åker in i respektive land. Kostnad: Cirka 100-200 kr/land och vecka.
•    Frankrike är på väg att införa krav på alkoholmätare i bilen, men exakt tidpunkt är inte beslutad ännu.
•    I Tjeckien och Slovenien är det tydligt skyltat, men oftast enbart på det egna språket.
•    Kolla alltid att hotellet har wifi, annars kan det bli bökigt med planeringen av nästa dags etapp. Vi råkade flera gånger ut för att man utlovade nätuppkoppling, men som var segare än segt att använda. Ibland gick det inte alls…

Länkar med Europatips för bilister: www.bilaieuropa.se, www.konsumenteuropa.se, www.motormannen.se

Tidigare avsnitt i serien: del 1 och del 2.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren