Folk, Plåtat, Upplevt

På mässa i Bangkok – ett hav av ädelt ögongodis

Närbild av en ring med en magnifik tsavorite från Östafrika. Foto samtliga bilder: Björn Larsson Ask

Närbild av ringen med en magnifik tsavorite från Östafrika. Foto: Björn Larsson Ask

Vi har varit på ädelstensmässa i Bangkok – den näst största i världen i sitt slag, ansedd bland gemologer världen över.

Det enorma mässområdet Impact ligger ca 50 minuter norrut, i riktning mot den gamla flygplatsen Don Muang. Morgonen är fortfarande behagligt ljummen när vi anländer i taxi.

Här ordnas allt från internationella tennismästerskap, till konserter för världsartister som Rod Stewart, Tom Jones, och nu senast Eric Clapton, och populära bröllopsutställningar.

Men denna dag, och några till, handlar det om ädelstenar, till vilka numera även pärlor räknas, och juveler i olika ädla metaller.

Finklädda som sig bör, i skjorta, slips, dräkt och högklackat, går vi förväntansfulla in genom de enorma glasdörrarna, och direkt därefter genom en säkerhetskontroll som på vilken flygplats som helst.

Vi leds vidare till ”incheckningsdisken”, där vi blir fotograferade med passen i handen och ånyo registrerade. Sedan får vi våra idbrickor att hänga runt halsen. På makens står det ”press” och på min ”private designer”.

Därefter tas vi till ett välutrustat pressrum med rykande färskt kaffe, te och nybakade läckerheter. Överallt finns datorer att tillgå.

Hög säkerhetsbevakning. Foto: Björn Larsson Ask

Hög säkerhetsbevakning. Foto: Björn Larsson Ask

NU kan äventyret börja!

Ett hav – några fotbollsplaner stort – av ”ögongodis” har vi nu framför oss:

Allt från designjuveler till slipade och oslipade, oinfattade ädelstenar i regnbågens alla färger, storlekar och kvaliteter, till drivor av pärlor i olika storlekar och färger. Dessutom guld- och silveravdelningar och en särskild del för identifieringsinstrument.

Även workshops, där det bland annat jobbas för fullt med beställningsarbeten till kunder.

Ja, var börjar vi?

Sedan förra besöket i juni har vi flera ärenden att göra, och numera ett antal kontakter.

Dessutom studerar jag nu gemologi, läran om färgade stenar vid GIA (Gemological Institute of America).

Till detta kommer att jag ska återfå min nyrenoverade vigselring från 1983.

Jag ska försöka hitta fina, rosa safirer i gruppen corundum, där bara rubiner och safirer med hårdhetsgrad 9 ingår.

I detta land dominerar efterfrågan på rubiner och safirer, så dessa får stort utrymme här.

Thailand är världens största handelscentrum för dessa ädelstenar, liksom landet är ledande på värmebehandlingsteknik, något som gjorts i alla tider från 2000-talet före kristus och framåt.

Bangkok och Chanthaburi, några mil från den kambodjanska gränsen, är världens ledande städer för ädelstenssliperi.

Dag tre möter vi en andfådd Ittamar Rafael, som i trafik- och tidspressen – han ska när som helst bli trebarnspappa – har glömt min vigselring, men lovar att den ska levereras påföljande dag, var jag än befinner mig…

Viveca synar en rosa safir. Foto: Björn Larsson Ask

Viveca synar en rosa safir. Foto: Björn Larsson Ask

I avdelningen för ”Pink Saphires” – åh så fantastiskt vackra de är – undersöker jag en sten med egen ”GIA-loupe”, pincett och rengöringsduk och ser att den är naturlig och inte syntetisk. Det ser man bland annat på ett av tecknen, små kristallbildningar.

Förhandlingar och bud fram och tillbaka. Vi avvaktar och lovar ge besked oavsett utgång. Klockan går, vi måste vidare och presskonferensen närmar sig.

Ibland tappar vi bort varandra, men är lätta att hitta eftersom vi kanske är de enda skandinaverna denna dag.

20 minuter före presskonferensen stannar vi båda spontant hos en nattsvart, stilig, och mycket elegant herre från Senegal som titulerar sig Mr Papa.

På vänstra handen lyser en enorm tsavorite, inramad av diamanter i vitguld. Den sticker ut så vackert mot hans sammetssvarta hud att jag ”bara måste tala om det” för honom.

Björn fotograferar och vi pratar mycket och hjärtligt med varandra.

Ringens värde sägs vara 240 00 svenska kronor. ..

Nu med andan i halsen jagar jag mina instrument. Dessutom närmar sig presskonferensen.

Jag börjar förhandla och slänger till med ett pris på kanske 40 kr för högt och säger att jag vet vad det kostar.

Och blir avslöjad av ägaren själv som säger ”I remember You Madame and that price in my shop”…..som jag hade antytt… och vi skrattar. Jag erkänner mig förlorad och vinner därmed i trovärdighet.

Några minuter senare tar vi plats på rosettdekorerade sidenfåtöljer vid catwalken och väntar på att presskonferensen ska komma igång.

Dags för presskonferens i en av de stora salarna. Foto: Björn Larsson Ask

Dags för presskonferens i en av de stora salarna. Foto: Björn Larsson Ask

Här tar man det lugnt. Podiet är belyst. Välutrustade tekniker ställer in sina kameror som riktas mot talarstolen.

Den stora bildskärmen får liv och vi välkomnas alla. Nu börjar talen. I tur och ordning, men inte i rang, om bland annat det politiska lägets betydelse för ädelstensmarknaden.

Efter lunch är vi snart inne i stora hallen igen, och styr kosan mot ”vår rosa safirförsäljare” för att ge besked. Hos Mr Sri Lanka blir det mera prat och synande, funderande och vägande. Det räknas och räknas om. Det blir affär, och nu går det inte med kreditkort. Jag måste ta mig hela vägen ut i entréhallen till en bankomat. Avslutet förseglas sedan med handslag som fortfarande gäller i denna bransch, om man samtidigt ser varandra i ögonen. Ty andra kan se – andar, gudar eller förbipasserande…

Designer Tanamon Tharmorn från Malaysia. Foto: Björn Larsson Ask

Designer Tanamon Tharmorn från Malaysia. Foto: Björn Larsson Ask

Själva affärsuppgörelsen, när kontanter byter hand och helst i US dollar, ser man inte så mycket av. Men man lär sig HUR man gör för att SE.

Stiliga arabiska män i guldbroderade kaftaner, kostymklädda judiska män i kalotter, sammetsögda indier i olika kolorerade turbaner skrider runt och förhandlar.

Kännarna, välutbildade gemologer, slipare, designers, gruvägare med flera håller låg profil , men har kunskap, och en del erfarenhet.

Som svensk kvinna i 60-års åldern blir jag uppmärksammad och igenkänd, vilket förpliktigar.

Dessutom i sällskap med en allmänt intresserad och kommunikativ fotograferande make, som inte drar sig för kontakter i alla lägen. Man måste sköta sig och veta etikettsreglerna i denna bransch.

Sött par med friare... Foto: Björn Larsson Ask

Sött par med friare… Foto: Björn Larsson Ask

Klockan är snart 18. Jag kan ana, via minimalt ljusinsläpp, att dagen går mot sitt slut.

Vid den enorma entréhallen ser jag en liten dam med en skylt SILOM och förstår att man kan få busstransport tillbaka till city.

Nummerlapp, namnregistrering, ett par minuters kö och sedan körs vi tillbakalutade i skön bussfåtölj åter till den thailändska huvudstaden, där det nu glittrar av ljus och färger nästan som alla de stenar vi sett på mässan.

Lampkrona i restaurangen. Foto: Björn Larsson Ask

Lampkrona i restaurangen. Foto: Björn Larsson Ask

Sawadee

Viveca

Fotnot:

Ädelstensmässa nr 53 i Bangkok, 25 februari till 1 mars 2014.

Gemologi är läran om ädelstenar. De kolorerade stenarna har en särskild utbildning, där de färglösa som diamanter, vita safirer och zirkon inte ingår.

 

 

 

  1. It is a knock out in the GEM !

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren