Folk, Tyckt, Upplevt

Paris förvandlad till en ugn

Dricka dricka dricka... Foto: gouvernement.fr

Sex till åtta glas vatten om dagen… Foto: gouvernement.fr

Dag efter dag temperaturer mellan 35 och 40 grader. Med tredje veckans värmebölja råder Apocalypse now. Varje ny dag definieras som EPOUVANTABLE – förfärlig.

En värmebölja börjar förrädiskt trevligt varmt och man går gärna ut. Om det fortsätter kyler man ner sig med litteraturen (Shackletons expedition till Antarktis). Med fortsatt värme blir läsandet mödosamt.

Foto: en.visitparisregion.com

Foto: en.visitparisregion.com

En dag har värmeböljan varat så länge att även aptiten smält bort. Trots hemleverans inom tre timmar från glassparadiset orkar man inte tänka på vällustig svart sesamglass eller frisk sorbet på kaktusblomma. Ett par droppar citron i vattenglaset och sen är det stopp.

Inte ut före mörkrets inbrott

Man drar sig undan, håller sig inne, firar ner järnjalusierna för fönstren och lever i halvmörker med tänd lampa. Inte gå ut före mörkrets inbrott. Inte ens solen visar sig under dagarna.

Det är mulet och värmebölja. Stundom en smula vind, rentav åskväder med skyfall men det gör ingen skillnad. Värmeböljan tar nya tag. Epouvantable.

Hettan kommer från Sahara. Efter tre veckor har den värmt upp husväggarna. Paris förvandlas till en ugn. Jovisst kan man använda sin elektriska fläkt hemma. Man sover ändå illa, benen svullnar, trötthet gäller hela dagen, nerverna dallrar.

Ministertjat

Premiärministern Valls ger råd i TV. Foto: gouvernement.fr

Premiärministern  Manuel Valls ger råd i TV. Foto: gouvernement.fr

Miljöministern går ut i tv och rekommenderar våt t-shirt och nyhetsinslagen tjatar om sex till åtta stora glas vatten om dagen, särskilt om man inte alls är törstig. Än mer hisnande är den återkommande propagandan mot alkohol, Inte en droppe vin eller starkare varor under värmebölja heter det.

Motsvarande krav på medborgarna under semestertid är svår för att inte säga omöjlig att föreställa sig i Sverige. Men denna värmeböljan dödar. Dödstalen ligger redan ovan det normala.

Ingen har glömt skräckveckan i augusti 2003 när ambulanserna tjöt dygnet runt och torkan skapade undergångsstämning när stora grenar föll av träden till väldiga brak. Värmerekordet från 2003 har den här gången passerats för längesen. Vi rekommenderas att inte tala om värmen.

TV lugnar oss med att det är fint på äldreboendena som numera installerat luftkonditionering. Vi ser stora fyllda vattenglas framför de boende som har fötterna i vatten med isbitar. Minsann om det inte är musik också. Men vattnet håller på att ta slut.

Myndigheternas råd duggar tätt.

Myndigheternas råd duggar tätt.

Sträng ransonering

I stora delar av Frankrike råder torka med sträng ransonering av vattnet. Privata pooler har blivit oanvändbara och persikorna mognar inte.

Jag börjar min dag med temperaturporr. Uppgifterna om svenska vädrets svala distans ända in i minusgrader i norr är eggande! Dessvärre påstår invånarna att de vill resa till värmen. De förstår inte vad de talar om. De förstår inte att lyckan är mer av vad de redan har.

Om hettan inte ett ord  i Tour de France

Under två veckor sänder tv direkt varenda eftermiddag från värmeböljans helvete legendariska cykeldramat Tour de France.

Det körs som om värmen var normal, med final i helgen i Paris. Cyklisterna – endast vita magra män – har inte råd att låtsas om hettan.

Tragedier, motgångar, misslyckanden står på kö. En vinglig sönderslagen cyklist står på vägen efter kollision och vill inte tro att allt är slut. Vinnarna efter varje etapp har frånvarande leenden. Om hettan inte ett ord. Man ska ju heller inte tala om den.

 

 

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren