Livsstil

Parkera, res och beställ taxin med en praktisk app

Nästan alla har en smart mobil i dag, så säger statistiken. Utvecklingen har gått blixtsnabbt, från noll till nästan hundra även för gruppen lite äldre.

I senaste internetstatistiken Svenskarna och internet – den kom i oktober 2017 – framgår det att 85 procent av svenskarna numera har en egen smart mobil. ”Det är en ständig ökning och sedan några år tillbaka är det mer vanligt att ha en egen smart mobiltelefon än att ha en egen dator” står det bland annat i rapporten.

Bra, kan man tycka. Men begriper vi att den lilla behändiga apparaten kan användas till långt mer än att ringa och nyhetssurfa i?

Förmodligen inte. För egen del har vi på sistone upptäckt en ny värld av praktiska appar (app = applikation) som ger snabb och säker hjälp i situationer när vi befinner oss på resande fot.

Taxiappar

Det finns till exempel appar för taxi – där man lätt som en plätt bokar sin resa och sedan inte ens behöver ta upp plånboken eller kreditkortet när man kommit fram till sitt mål.

Faktura dyker upp på mejl, och pengar dras direkt från bankkontot om man så önskar. Ingen dricks att tänka på. Toppen!

Vi har prövat Sverigetaxis app, och tycker att den fungerar utmärkt. Först ut för några år sedan var Uber, numera är det flera taxibolag som alla har sina olika varianter. Tidningen PC för alla konstaterade så här för ett tag sedan:

”Google-ägda Uber har satt taxibranschen i gungning. Med modern teknik utmanar man den traditionella taxin.”

Så här förklarar Sverigetaxi fördelarna på sin hemsida:

– Starta appen och klicka på ”Åk nu” för att boka direkt från din nuvarande plats
– Förboka din resa genom att klicka på ”Åk senare”
– Lägg till adressen du vill åka till och få ett fast pris för din resa
– Klicka på ”Boka resa” för att bekräfta bokningen
– Du kan enkelt välja hur du vill betala för din resa (betala i bilen, med kort eller via PayPal)

Vi meddelar dig både när bilen är på väg och när den är framme hos dig. Du kan också följa din bil direkt på kartan! Appen ger dig bilens taxinummer så att du lätt och smidigt kan hitta din bil. Numret hittar du på bilens taklykta.

Parkeringsappar

Är man i en stad och ska parkera bilen är en parkeringsapp nästan som en gåva från ovan. Inga kreditkort som ska halas fram medan folk står och trampar bakom en, inget krångel med betalning – fakturan kommer per mejl någon gång då och då – och man får påminnelse i telefonen när tiden börjar gå ut. Dessutom är det lätt att förlänga eller korta tiden om man behöver det. Betalar gör man exakt för den tid man står varken mer eller mindre.

Själva har vi provat Easypark, men det finns många olika. SMS park är en annan stor app-operatör som finns på många ställen. Kommer man till en ny stad får man kolla vilka appar som går just där.

Flygbolagsappar

Flygbolagen har även de hängt med i app-trenden.

SAS har till och med fått pris som bästa europeiska flygbolagsappen (i en analys från e-handelsexperterna Flexponsives) skryter de med på sin hemsida:

Appen gör det möjligt att boka flyg och hotell, checka in, skaffa ditt boardingkort, hämta dagstidningar och tidskrifter samt se senaste flyginformation”.

Finnairs app, som vi hade anledning att pröva i skarpt läge för en tid sedan, fick vi fortlöpande information under våra flygresor inklusive boardingpass som definitivt gjorde resorna till en enkel match. Bara en sån sak som att slippa trycka ut boardingpasset på papper underlättar…

Fotnot:
App är en förkortningen för ordet applikation, ett program skapat för specifika behov eller specifikt användning. Typiskt för appar är att de är interaktiva – man kan skriva, klicka på ikoner, bläddra i menyer eller till och med prata till dem.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren