En enkel vardagsrätt med en touch av flärd. Till två hungriga päron/pensionärer tar vi två färdigstyckade lårbitar av kyckling och ett päron. Eftersom skinnet sitter ganska löst på kycklingbitarna går det att stoppa in grejer därunder. I det här fallet en lätt krossad vitlöksklyfta och en citronskiva i varje lårbit.

Ugnen värms upp till 200°.

Vi häller en skvätt olivolja i en liten ugnsfast form och lägger i kycklingbitarna, skvätter lite mer olja ovanpå samt kryddar med lagom mängd av salt, svartpeppar och rosmarin runt om. Avsluta med att lägga en liten klick smör ovanpå.

Nu har ugnen blivit lagom varm och vi ställer in formen med kycklinglåren. De ska stå där inne i omkring 35 minuter.

Då är det dags att förbereda päronet. Det delas i klyftor och vi strör lite torkad mynta över dessa. När kycklingbitarna har varit inne i ugnen halva den föreskrivna tiden tar vi ut formen och öser över rejält av det goda spadet som uppstått. De får också sällskap av päronklyftorna med myntan på.

Till detta serverade jag bulgur (koktid 10 min) och vanlig sallad av, typ isberg och tomat.

Musik i köket: Bruce Springsteen – We take care of our own.