Tulpanfeber

Filmen Tulpanfeber är baserad på bestsellerromanen med samma namn. Det är en romantisk historia med tulpanmanin i Amsterdam i mitten på 1600-talet som bakgrund.

Handeln med tulpanlökarna skenar och en sällsynt sort kan kosta lika mycket som ett större hus i stadens finaste kvarter. Den som har tur och är ute i rätt tid kan snabbt bli rik.

Den äldre och välbärgade pepparhandlaren Cornelis Sandvoort (Christoph Waltz) har förlorat hustru och barn och gifter sig med den unga föräldralösa Sophia (Alicia Vikander). Hans främsta mål är att få en son och arvinge, men trots idoga böner och försök händer inget.

Cornelis är stolt över sin vackra hustru och beställer ett porträtt  av den unge lovande konstnären Jan van Loos (Dane DeHaan) som ett arv till eftervärlden.

Som förväntat uppstår intensiv passion mellan det unga paret. Den grasserande tulpanhysterin skapar en del sidohistorier som har betydelse för utvecklingen av handlingen. Men filmen är förutsägbar, inte tråkig men heller inte särskilt spännande.

Dialogen är väldigt sparsmakad. Handlingen förs framåt av en tjänstekvinnas berättarröst.

Fina miljöer och mycket vackra bilder räcker inte för att hålla intresset vid liv trots passion, svek och lögner.

Från 11 år.

Regi: Justin Chadwick.

Manus: Tom Stoppard och Deborah Moggach som skrivit boken Tulpanfeber.

I rollerna: Alicia Vikander, Cara Delevingne, Christoph Waltz, Jack O’Connell, Dane DeHaan, Zach Galifianakis, Judi Dench, Holliday Grainger, Tom Hollander med flera.

Premiär fredag den 14 juli.