Livsstil

Pastan som kräver mycket sås

Musselpappardelle. Foto: Jurek Holzer

Den breda pastan heter pappardelle och lämpar sig för rätter med rinnande sås i riklig mängd. Namnet kommer från det italienska ordet ”pappare” vilket betyder att sluka. Pastaremsorna är långa och mycket breda, påminner en del om fettuccine. Tack vare sin form har den förmåga att absorbera mycket vätska.

Laga din favoritsås först, koka sedan pastan (gärna med ett lagerblad i det saltade vattnet). Låt rinna av (men lämna gärna kvar lite av kokvattnet) och rör ihop den sedan med såsen i en stor skål. Pastan skall stå och svälla några minuter innan ni äter den så att den förenar sig med såsen ordentligt.

Vid ett besök i Florens för några år sedan åt jag flera jättegoda pastarätter som innehöll just pappardelle. Här hemma ville jag testa en egen variant.

Det blev en enkel vardagspasta med burkmusslor. Jag värmde musslorna (OBS de skall inte kokas) i en grönsaksbuljong som jag hade kokat i förväg.  Den innehöll en buljongtärning och vatten med tillsats av en skvätt vit torr vermouth, hackad schalottenlök och vitlök, tunt strimlad röd paprika, salt, peppar och timjan.

Glöm inte att toppa med rejält med riven parmesan.

Mycket enkelt och snabblagat.

Hemmafixare som vill prova på att tillverka egna pappardelle kan hitta ett bra recept här.

Musik i köket: Manfred Mann – Do Wah Diddy

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren