Läst, Tipsat, Tyckt

Pensionär och egenföretagare en lönsam kombination

Deklaration är något som ofta lämnas till revisorn... Foto: Charlotta Wadenbrant

Deklaration är något som ofta lämnas till revisorn… Foto: Charlotta Wadenbrant

Det är lönsamt att starta och driva företag om du är pensionär, dvs om du fyllt 65 eller 66  (i vissa avseenden även tidigare). Lägre skatt på lön, lägre sociala avgifter, du kan fortsätta att tjäna in pension, sjukpenning om du blir sjuk, osv.

”Det har aldrig tidigare varit så fördelaktigt att driva företag eller förvärvsarbeta vid sidan av pensionen”, säger Björn Lundén. Han är författare till boken Driva företag som pensionär, som kom ut i ny upplaga i våras.

”Samhället behöver pensionärerna som förvärvsarbetande nu när genomsnittsåldern stiger”, säger han vidare i sin presentationsvideo på www.blinfo.se.

Men även om det är ekonomiskt fördelaktigt att driva eget som pensionär (vilket kanske idealiseras ibland) så ska du ju ha en affärsidé som håller och genererar inkomster…

Avlivar myter

Driva företag som pensionär vänder sig bland annat till dig som startar eller fortsätter att driva företag vid pensioneringen. Boken visar hur du får en så bra pensionsekonomi som möjlig.

Björn Lundén, som skrivit en imponerande lång radda med böcker om företagande och ekonomi, tar i sin bok upp centrala frågor om du har startat eller tänker starta eget:

Affärsidé, budgetering, finansiering, välja företagsform, beskattning, sociala avgifter, moms, avdrag, lönsamhet och mycket annat. Björn Lundén tycker att ”Sverige kanske har det bästa pensionssystemet i världen” och passar också på att avliva dryga dussinet myter om pensionen.

I boken finns mängder av siffror och konkreta tips. En av styrkorna är de praktiska exempel och rättsfall som vävts in i boken.

Knastertorrt men nyttigt

Nyfiken grå har tagit sig igenom boken. Detta är en handbok och egentligen inget man bör sträckläsa…

Risken är att du blir avskräckt som egenföretagare om du ska tänka på och sätta dig in i allt detta. Här handlar det om handfast rådgivning med ambitionen att få med just allt, och då blir det kanske av naturliga skäl knastertorrt.

Det enda som egentligen inte finns med är företagets deklaration, något som nog många småföretagare känner ångest för (och kanske därför låter revisorn ta hand om…) Säkert är det roligare att lyssna på Björn Lundén som föredragshållare. Men går du i ”eget-tankar” och känner dig osäker är boken en nyttig början.

Dyrt…

Uppdatering och korrigering av innehållet utlovas på förlagets hemsida. Det löftet infrias dock inte och några missar hittade Nyfiken i boken. Lite surt är det väl också att boken kostar totalt med frakt 461 kr om du köper en bok från förlaget, men 419 kr på Bokus inkl frakt. Ännu surare är det att betala 600 kr i bokhandeln…

Driva företag som pensionär av Björn Lundén information, 2:a upplagan april 2013, www.blinfo.se.

Fakta om företagandet i Sverige:

1. Det finns drygt 1 000 000 företag.
2. 75 procent (!) är enmansföretag, dvs ca 750 000!
3. 50 000 – 60 000 nya företag startas varje år.
4. 38 procent av företagarna påstås vara 60 eller äldre (obekräftad uppgift).
5. 7 000-8 000 företag går i konken årligen.

Företagarorganisationer:

1. Företagarna, foretagarna.se (störst) med 75 000 medlemsföretag.
2. Svenskt Näringsliv (60 000 medlemsföretag varav 40 000 har 0-9 anställda).
3. Småföretagarnas riksförbund, 21 000 medlemmar.
4. FöretagarFörbundet (lämnar inte ut information om sina medlemmar).
5. Flera fackliga organisationer har s k egetmedlemskap.

Källor: ekonomifakta.se (hämtar info från SCB, OECD och Eurostat) och organisationernas hemsidor.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren