Tyckt, Upplevt

Pensionär, senior eller friherre – vad tycker du om den s k pensionärstillvaron?

Rock och pop - åldern inget hinder Foto: Inge Josephson

Hur är pensionärstillvaron nu då? Låter frågan bekant? Antagligen en av de vanligaste frågorna man får som nyinträdd i den s k pensionsåldern (som egentligen är rätt flytande) Det är förstås ingen illvillig fråga, men själv brukar jag skruva lite irriterat på mig. Vadå pensionärstillvaro? Gillar liksom inte att bli placerad i ett fack, ungefär som om vi 60-plussare existerade i ett annat universum…, tänker annorlunda, gör en massa annorlunda saker. Men det är väl rätt typiskt i det ålderssegregerade Sverige. Vi kanske är i eller ska hänvisas till olika senioretiketterade fack: seniorboende, seniorjympa, seniorkurser, seniorkonferenser, seniormässor, senioruniversitet, ähum seniorwebbsidor….?

Undersökningar visar att stora grupper av ”pensionärerna” i dag är yngre än någonsin. Aktiva, nyfikna, friskare, unga i sinnet, lever längre. Någon har sagt att vi motsvarar vår föräldrageneration som typ 50-åringar, kanske upplever en andra tonårsfas?

Pensioneringen är väldigt flexibel i Sverige och kan infalla i extremfallen mellan säg 55 och hur sent som helst. Allmän pension kan du ta ut från 61 och tjänstepension ofta ännu tidigare. Du kan jobba och ta ut pension samtidigt. Kort sagt är frågan fel ställd och borde väl formuleras: ”Vad använder du tiden till nu när du inte längre måste gå till jobbet varje dag?”

Träffade en tidigare kollega nyligen som sa att hon numera alltid svarade: ”Jag är friherrinna.”

Bra svar. Friherre eller friherrinna. Disponerar min tid fritt. I en annan artikel tänkte jag komma med lite annorlunda tips om du nu mot förmodan skulle ha svårt att fylla dagarna….

Men, vad svarar du på frågan? Hur är din tillvaro sedan du slutat jobba? Mejla till [email protected] eller kommentera direkt via artikeln!

Inge Josephson

Friherre

OBS! Kolla in webbsajten aldrecentrum.se där du kan läsa om hur åldringarna i Stockholms län har det.

Inte heller för lek och stoj... Foto: Inge Josephson

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren