Tyckt

Pensionärens värde: en dryg hundring i timmen

Många slåss om att erbjuda pensionärer jobb.

Det finns en bukett bemanningsföretag som vänder sig till pensionärer/veteraner/seniorer. De erbjuder dig som är ”glad och pigg” och saknar arbetslivet, möjlighet att dryga ut pensionen och ”berika pensionärstillvaron”. De flesta företag tror att du vill ”nå ökad tillfredsställelse i ditt liv”, ” hålla igång kropp och själ”, och behöver ett ”ett socialt umgänge” via betalt arbete. Jag surfar och e-postar och kollar villkoren hos några företag och upptäcker att de alla tycks veta veteranens arbetskraftsvärde i kronor och ören – en hundring drygt per timme för enklare arbete:

1. Veterankraft.se 105-125 kr/tim

2. Veteranpoolen.se 110-140 kr/tim

3. Pensionärspoolen.se 110 kr/tim

4. Pensionäratthyra.se 125 kr/tim för alla jobb*)

5. Pensionärsbemanning.se 110-140 kr/tim

6. Seniorbolaget.se 125-140 kr/tim

Timlönen skiljer lite beroende på arbetets art. Något mer får du om du är certifierad hantverkare, t ex elektriker eller det handlar om särskilt kvalificerat arbete.. Mot sina uppdragsgivare debiterar företagen förstås ca 325-400 kr/tim, lockar med Rut- och Rot-reducering och tjänar en hacka. Du är anställd i bolaget, företaget betalar källskatt, arbetsgivaravgift och du är försäkrad. När du fyllt 66 år betalar företaget bara 10 procent i arbetsgivaravgift (jämfört med drygt 31 om du är yngre) Då borde lönen kunna höjas? Du får då också dubbelt jobbskatteavdrag (Kolumn 3).

Något att fundera på? Är det rimliga villkor eller allmosor? Skor sig företagen på kompetenta, arbetsföra medborgare eller är det seniorernas enda möjlighet att göra nytta? Du skulle ju själv kunna erbjuda dina tjänster mot mer anständig betalning. Men synen på äldre arbetskrafts kompetens och erfarenhet är allmänt rätt beklämmande i Sverige, det vet vi. Så situationen speglar nog bara detta förhållande. Vad tycker du?

*) Ingår i föreningen Seniorkompetens med 14 företag från Malmö till Luleå.

Det finns fler bemanningsföretag som förmedlar jobb till äldre. Här är några till som inte undersökts: TNG, Vascaia, Hyrenpensionar, Hemfrid, Homemaid, Seniorkompetent och Seniorwork.

Källor: Webben, e-postupplysningar, telefon och Skatteverket.

Nyfiken Grå behövs om sanningen ska fram. Ovanstående artikel skapade debatt som har fortsatt både i Aftonbladets spalter och på nätet. Klicka på länken nedan för att följa den delen av debatten.

Vi äldre förväntas jobba för allmosor

 

 

4 Kommentarer

 1. Man kan ju ta jobben själv och fakturera genom något av företagen som ställer upp som din arbetsgivare för några procent i administrationsavgift.
  Här är ett exempel: http://www.coolcompany.se/ men det finns flera att välja på om man söker på Google på tex ”självanställd”
  Hälsningar
  Ralph

 2. Ingela Kihlberg

  Veteraner som vill jobba är väl bra! MEN – man ska inte lockas att tro att man är lika stark som tidigare. Min åsikt är att vet.polen nog ska begränsa sina insatser, så t ex nobba flyttjänster. En bekant kontaktade vet.polen och det blev absolut ingen rolig upplevelse. Två griniga personer som tyckte att hon kunde ”väl bära själv” …

 3. JAG VILL GÄRNA HA ETT MÖTE MED ER I LULEÅ

 4. Hur, när och om vad? Ingrid L

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren