Samhälle

Pensionärerna vann

Ill: länsförsäkringar.se.

Vi vann – drabbade pensionärer får tillbaka sina pengar!

Så skriver två av pensionärernas organisationer, SKPF och SPF Seniorerna i ett pressmeddelande sedan Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) förhandlingsdelegation vid en pressträff i förmiddags meddelat att man kompenserar de pensionärer som drabbats av sänkt tjänstepension under hela 2018.

– Arbetsgivarparten SKL inser nu det orimliga och tar ansvar för den uppkomna situationen. Alla politiska partier i förhandlingsdelegationen var eniga. Det har fått olyckliga konsekvenser som ingen kunnat förutse, sade Ulf Olsson (S), ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Ulf Olsson, SKL.

– Den nuvarande pensionsöverenskommelsen har inneburit sänkt tjänstepension för tidigare anställda i kommuner, landsting och regioner. För vissa handlar det om en betydande sänkning. Det är en olycklig effekt av ett äldre pensionsavtal som vi slöt med de fackliga organisationerna för över 15 år sedan. SKL har därför beslutat att de pensionärer som drabbats av en sänkning ska få en tillfällig kompensation som innebär att de får 2017 års nivå på sin tjänstepension även under 2018.

”Våra krav gav resultat”

– Det här visar att Sverige behöver handlingskraftiga pensionärsorganisationer. Vår beslutsamhet och vilja att backa upp våra krav med rättsliga åtgärder gav resultat. Nu kommer vi att ligga på som en blåslampa så att förhandlingarna mellan parterna leder till stabila och förutsägbara pensioner för våra medlemmar i framtiden, säger Berit Bölander, förbundsordförande i SKPF Pensionärerna.

”Rättvisan har segrat”

– Många av våra medlemmar har hört av sig under de senaste veckorna, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

– De är förtvivlade, ledsna och upprörda över kraftiga och oförklarliga sänkningar av sina tjänstepensioner. Sättet detta har gått till på är oacceptabelt och har drabbat många äldre människor som redan sedan tidigare lever på marginalen. Det känns därför oerhört bra att rättvisan nu har segrat och de drabbade får sina pengar tillbaka.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren